Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фолклор в Севиля

7
Снимка: BG folk ritmos Madrid

Концерт на български фолклорни групи и солисти е включен в съпътстващата програма на Фестивал на нациите (Festival de las Naciones) в Севиля, Испания. В продължение на малко повече от два месеца (25.09 - 01.11) фестивалът представя уърлд музика, фолклор, джаз, традиционни танци, както и кулинарните традиции на различни народи по света. Българският концерт е на 17 октомври (преди участието на бразилска танцова група) и ще представи български песенен и танцов фолклор в изпълнение на сънародници, които живеят в Испания. „Организацията за тази изява трябваше да извършим в съвсем кратки срокове, тъй като екипът на фестивала намери място в програмата за нас преди около две седмици. Всичко това би било невъзможно без огромното съдействие и финансова помощ от страна на посолството на България в Испания и консулството ни в Севиля“  –  казва Мариела Димитрова, председател на Българо-испанска културна асоциация  (Asociación Cultural Búlgara - Española en Sevilla), създадена през април 2021 г. Мариела е от гр. Оряхово, живее в Испания от 14 години, работи в общината на Севиля, където се занимава с част от културните дейности. Българо-испанската културна асоциация е първата подобна организация в Севиля. В началото се събират около 15-ина души, а сега са няколко пъти повече.

Създадохме нашата асоциация, за да изучаваме и представяме всичко, свързано с двете култури – разказва Мариела. – В асоциацията членуват българи и испанци, които споделят знанията си в областта на фолклор, традиции, гастрономия. Идеята е да се изгради естествен мост между Испания и България чрез сътрудничество в различни направления.

Мариела Димитрова

Много сме щастливи, че ще има българска вечер на фестивала в Севиля. С красотата на българската носия ще добавим още по-голям колорит към традиционния фестивал, който се провежда за 27 път. Макар и далече от родината, искаме да споделяме нашите изяви, да сме заедно – там, на хорото, където ритъмът ни води в кръг, заедно със слънцето. Това е възможност и за нашите сънародници да се наслаждават на народното ни изкуство извън границите на България. Обединяваме се за този ден – няколко асоциации, фолклорни формации, български училища. Същата вечер ще обявим предстоящи събори, проекти и инициативи.“

Радка Ганчева

Сред участниците е Радка Ганчева – самодейна народна певица от Добруджа, която живее в Мадрид от дълги години. Радка е неизменен участник в българските тържества, организирани в испанската столица. А преди няколко години създаде формацията BG folk ritmos Madrid, която ще се изяви в Севиля. „Където и да сме по света, ние трябва да бъдем посланици на българския фолклор“ – убедена е Радка, която представя и останалите участници в предстоящия концерт:

„Изключително много се радвам, че имам възможност да популяризирам нашите традиции и обичаи тук, в Испания. Обичам всички народни песни, но добруджанските „са ми на сърцето“. На форума в Севиля ще участва и формация „Българско сърце“ от Малага, с ръководители Атанаска Тодорова и Снежана Колева. Както и групи от Алмерия, Сеговия, нашата формация от Мадрид и др. Много се вълнувам и с голямо нетърпение очаквам концерта в неделя, за да покажем българското фолклорно наследство на сцената в Андалусия.“

На фестивала в Севиля, в представянето на страната ни, ще участва и Стефан Николов, който също живее в Испания. Той ще представи най-добрите марки български вина, които от години предлага във своята винотека и вече е спечелил много почитатели на България.

Снимки: BG folk ritmos Madrid, Facebook /Мариела Димитрова, Радка Ганчева 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10