Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Георги Господинов
Снимка: БГНЕС

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я получава. Наградата бе връчена на церемония в Торино при закриването на Международния панаир на книгата. 

Романът „Времеубежище“ спечели в конкуренция с книги на именити автори като носителя на „Гонкур“ Ерве Льо Телие, германката Ане Вебер - отличена с Немската награда за литература и румънката Ана Бландиана. Книгата на Господинов бе избрана от жури, от 20 италиански писатели - носители или претенденти за националната награда „Strega“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25

"Пътешествието на българските книги" в Париж, Страсбург и Лион

В Париж на 25 март от 18:30 часа местно време стартира третото издание на кампанията "Пътешествието на българските книги", популяризираща съвременната българска литература във Франция. Това ще бъде литературна среща, която ще се проведе в "360..

публикувано на 20.03.24 в 21:30