Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Минко Гечев за пътя от Троян до лидерска позиция в Google

Минко Гечев
Снимка: Facebook /Минко Гечев

Като ученик се вглежда в нощното небе през телескоп и мечтае някой ден да отмята булото над вселенските загадки. Ала дългите часове пред компютъра, множеството състезания по програмиране и амбициозните учители в гимназията предопределят бъдещето му на бляскав софтуерен инженер.

Минко Гечев заема лидерска позиция в Google, но не забравя да благодари за първите си стъпки в пътя, който ще го отведе до висока позиция в световна просперираща компания. „Имах шанс да бъда в паралелка с математика и информатика в Троян, където нашите учители Свилен Димитров и Теодора Петрова ни дадоха основите на програмирането“ – разказва той:

„Тогава смятах, че обикновен човек не би могъл по никакъв начин да се справи със задачата. Като ученик пътувах на национални състезания по програмиране и там срещнах хора с подобни интереси, а по-късно започнах да уча във Факултета по математика и информатика в Софийския университет. Попаднах в среда с много интересни хора, които се интересуваха истински от компютърни науки и програмиране и това ми подейства вдъхновяващо. Доц. Калин Георгиев пък ни предаде основите на компютърните науки с неговите упражнения по алгоритми – неща, които ми служат не само всеки ден в работата, но и по време на Google интервютата.“

Докато все още следва, Минко Гечев работи върху кода Angular– по-сложна разновидност на JavaScript, който използват гиганти като Google, Facebook и YouTube. Междувременно британско издателство за информационни технологии и софтуер се свързва с него, за да напише книгата „Angular 2“, последвана и от „Angular 4“.

Нарастващият авторитет на младия софтуерен специалист му отваря нови възможности по света. Така той се озовава в Силициевата долина, където се присъединява към венчър фонда LearnCapital, за да консултира компании от неговото портфолио. А по-късно, заедно с основателя на фонда и още един предприемач, създава успешен американско-български стартъп и разработва платформа за онлайн обучения. По онова време, както се изразява самият той, пише „най-красивия си код“.

Изглеждаше като редене на пъзел, защото трябваше да открия как различните парчета се нареждат за елегантно решение на реален проблем с технически средства – добавя Минко Гечев. – В един момент дори започнах да намирам еквиваленти на техническите проблеми в реалния живот. Така опашките в хранителния магазин ми напомняха на алгоритъма, който създавах в Rhyme.“

През 2019 г. собствениците на стартъпа продават компанията на глобален лидер в сферата на онлайн обученията, а Минко Гечев вече е приел предложението да стане част от мозъчния тръст на Google. Присъединявайки се към екипа, българинът открива, че някои от собствените му проекти са влезли във вътрешна употреба. В световната компания чрез платформа за създаване на уеб приложение и с отворен код Минко Гечев дава софтуерни инструменти на близо 1,7 млн. програмисти.

Отвореният код означава, че като софтуерни инженери ние споделяме не само финалния софтуерен продукт – например някое приложение, което се инсталира на телефона, но и изходния му код – обяснява Минко Гечев. – Това е все едно че някоя хранителна компания разработва рецепта за свой продукт и споделя не само него на пазара, но и всичките съставки и начина му на приготвяне. Правейки това знание свободнодостъпно, ние помагаме на хората да се докоснат до добри разработки - дори и до най-малките детайли от проекта.“

Заради научните и презентаторските си успехи Минко Гечев два пъти става лауреат в президентската инициатива Награда„ „Джон Атанасов“. Попада и в класацията „30 под 30“ на Forbes Bulgaria. Признава, че трудно може да предвиди бъдещето си. „Ако ме бяхте попитали преди 20 г. какво щях да правя днес, най-вероятно щях да отговоря – служител на МВР”, казва с усмивка той. И добавя, че вълшебството е да не знаем къде животът ще ни отведе.

Съставил: Диана Цанкова /по интервю на Милена Воденичарова, БНР-„Хр. Ботев“/

Снимки: Facebook /Минко Гечев

Още от категорията

Розовият трабант на Ина Николова или когато мечтите се сбъдват

Когато човек има мечта, нищо не може да му попречи да я осъществи. На младини Ина Николова мечтае, че някога ще си купи Трабант, ще го боядиса в розово и ще обикаля с него България. 25 години по-късно мечтата ѝ се сбъдва. Където и да се появи,..

публикувано на 10.05.22 в 11:11

Мария Петкова за пътя към корените и свободата в… Първомай

На 1 май ви отвеждаме в Първомай. Най-старият исторически документ, в който се споменава селището е от 1576 година. Днес хората, за които този малък южен български град е дом, са малко над 12 хиляди и имат двоен повод да празнуват – Денят на труда е..

публикувано на 01.05.22 в 10:25

Владислав Димитров за пътя от войната до благодарността към българите

63-ти ден от войната в Украйна. По данни на ООН над 5 милиона украинци са напуснали родината си от началото на военните действия, 94 300 от тях се намират на територията на България, от които над 84 хиляди вече имат статут на временна закрила..

публикувано на 27.04.22 в 10:24