Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Минко Гечев за пътя от Троян до лидерска позиция в Google

Минко Гечев
Снимка: Facebook /Минко Гечев

Като ученик се вглежда в нощното небе през телескоп и мечтае някой ден да отмята булото над вселенските загадки. Ала дългите часове пред компютъра, множеството състезания по програмиране и амбициозните учители в гимназията предопределят бъдещето му на бляскав софтуерен инженер.

Минко Гечев заема лидерска позиция в Google, но не забравя да благодари за първите си стъпки в пътя, който ще го отведе до висока позиция в световна просперираща компания. „Имах шанс да бъда в паралелка с математика и информатика в Троян, където нашите учители Свилен Димитров и Теодора Петрова ни дадоха основите на програмирането“ – разказва той:

„Тогава смятах, че обикновен човек не би могъл по никакъв начин да се справи със задачата. Като ученик пътувах на национални състезания по програмиране и там срещнах хора с подобни интереси, а по-късно започнах да уча във Факултета по математика и информатика в Софийския университет. Попаднах в среда с много интересни хора, които се интересуваха истински от компютърни науки и програмиране и това ми подейства вдъхновяващо. Доц. Калин Георгиев пък ни предаде основите на компютърните науки с неговите упражнения по алгоритми – неща, които ми служат не само всеки ден в работата, но и по време на Google интервютата.“

Докато все още следва, Минко Гечев работи върху кода Angular– по-сложна разновидност на JavaScript, който използват гиганти като Google, Facebook и YouTube. Междувременно британско издателство за информационни технологии и софтуер се свързва с него, за да напише книгата „Angular 2“, последвана и от „Angular 4“.

Нарастващият авторитет на младия софтуерен специалист му отваря нови възможности по света. Така той се озовава в Силициевата долина, където се присъединява към венчър фонда LearnCapital, за да консултира компании от неговото портфолио. А по-късно, заедно с основателя на фонда и още един предприемач, създава успешен американско-български стартъп и разработва платформа за онлайн обучения. По онова време, както се изразява самият той, пише „най-красивия си код“.

Изглеждаше като редене на пъзел, защото трябваше да открия как различните парчета се нареждат за елегантно решение на реален проблем с технически средства – добавя Минко Гечев. – В един момент дори започнах да намирам еквиваленти на техническите проблеми в реалния живот. Така опашките в хранителния магазин ми напомняха на алгоритъма, който създавах в Rhyme.“

През 2019 г. собствениците на стартъпа продават компанията на глобален лидер в сферата на онлайн обученията, а Минко Гечев вече е приел предложението да стане част от мозъчния тръст на Google. Присъединявайки се към екипа, българинът открива, че някои от собствените му проекти са влезли във вътрешна употреба. В световната компания чрез платформа за създаване на уеб приложение и с отворен код Минко Гечев дава софтуерни инструменти на близо 1,7 млн. програмисти.

Отвореният код означава, че като софтуерни инженери ние споделяме не само финалния софтуерен продукт – например някое приложение, което се инсталира на телефона, но и изходния му код – обяснява Минко Гечев. – Това е все едно че някоя хранителна компания разработва рецепта за свой продукт и споделя не само него на пазара, но и всичките съставки и начина му на приготвяне. Правейки това знание свободнодостъпно, ние помагаме на хората да се докоснат до добри разработки - дори и до най-малките детайли от проекта.“

Заради научните и презентаторските си успехи Минко Гечев два пъти става лауреат в президентската инициатива Награда„ „Джон Атанасов“. Попада и в класацията „30 под 30“ на Forbes Bulgaria. Признава, че трудно може да предвиди бъдещето си. „Ако ме бяхте попитали преди 20 г. какво щях да правя днес, най-вероятно щях да отговоря – служител на МВР”, казва с усмивка той. И добавя, че вълшебството е да не знаем къде животът ще ни отведе.

Съставил: Диана Цанкова /по интервю на Милена Воденичарова, БНР-„Хр. Ботев“/

Снимки: Facebook /Минко Гечев