Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

49 българчета се учат на майчин език в неделното училище в Истанбул

Снимка: НУ „Св. св. Кирил и Методий“

Неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул отвори класните си стаи след една пандемична година, прекарана в домашно усамотение пред компютърния екран. И докато украсеният с български трибагреник звънец възвестяваше началото на новите учебни занимания, питомците на българкото школо си пожелаха в жив контакт – чрез майчиния език, да опознават историята, културата, традициите на България.

Четиресет и девет ученици от всички възрасти ще посещават през новата учебна година неделното училище, което е създадено през 2015 г. по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул и настоятелството на Българската екзархия. Неслучайно то носи името на Светите солунски братя, тъй като е наследник на едноименното учебното заведение в града, дело на старите цариградски българи. Училището се помещава в сградата на Българската екзархия, свързана с грижата за българското население, останало в границите на Османската империя след 1878 г.

„Учениците ни са деца на служители от генералното консулство, на семейства, живеещи в Истанбул или от смесени бракове, а една голяма част са на български изселници – разказва директорката Невин Ачикбашиева. – В училището се изучава български език и литература, история и цивилизация, география и икономика на България по програмите на българското Министерство на образованието и науката. В началото правим входящи тестове за нивото на владеене на езика, защото имаме ученици, за които българският език е като втори и програмата ни е обособена изцяло в тази насока. През учебната година се провеждат контролни изпити, а накрая представилите се успешно ученици получават удостоверения, признати във всички български училища.“

Невин Ачикбашиева

Според Невин Ачикбашиева голяма част от децата владеят български език. Това се отнася и за някои от шестнайсетте първокласници, на които им предстои да се научат да пишат и четат. „В рамките на една година те започват да разбират българския, а във II-III клас вече и да го говорят. И всички идват с огромно желание“, обяснява директорката.

Неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий” се радва на подкрепата на българските институции, но класните стаи в Българската екзархия вече му отесняват, тъй като с всяка следваща година броят на учениците се увличава. Тук се обучават и възрастни от българската диаспора в Истанбул.

„Засега не мога да кажа, че има проект за отделна сграда, но се надявам в близко бъдеще и това да се случи – казва директорката. – Искам да отбележа, че нашето училище се намира на едно уникално място в космополитния Истанбул – точно там, където е сърцето на България в този огромен град /храмът „Св. Стефан“ – бел.ред./. Българската екзархия притежава много красива градина и добре поддържани сгради и трябва да се види от всеки, който идва тук.“

Освен със съвременното обучение, почиващо и на дигитални образователни платформи, училището се гордее с извънкласните си дейности – изобразително изкуство, музика, българска култура, обичаи и традиции. Благодарение на тези извънредни занимания децата печелят множество награди по света. Учители и ученици никога няма да забравят участието на училището – заедно с други пет в Европа, в проекта „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ по повод провъзгласяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Тогава възпитаниците му изписаха буквите от българската азбука на глаголица и кирилица, а изложбата в пловдивската „Балабанова къща“ впоследствие обиколи Европа и беше представена и в Българската екзархия в Истанбул.

„Всеки гостенин, който дойде при нас, ни носи една частица от България. И макар че заради пандемичните ограничения останахме далеч един от друг, гледаме в бъдещето с надежда, че в най-скоро време пак ще бъдем заедно“, казва в заключение директорката на българското училище в Истанбул.

Съставил: Диана Цанкова /по интервю на Нахит Догу, БНР Кърджали/

Снимки: НУ „Св. св. Кирил и Методий“

Още от категорията

Наша елха грейна в царството на коледните дървета в Чикаго

Българско коледно дърво, украсено в битов стил, стана част от 79-ата празничната изложба на елхи от цял свят в Музея на индустрията и науката в Чикаго. Върху елхата са поставени кукли, както и орнаменти от дърво, керамика и текстил. Някои от украшенията..

публикувано на 18.12.21 в 10:58

Българското училище в Милано посрещна Дядо Коледа и гледа с оптимизъм към Новата година

„Дядо Коледа, не искам подарък за себе си, но направи така, че котенцето ми да се завърне у дома...” Писмото на едно българско дете в Милано вече пристигна в Лапландия, а питомците на неделното училище „Пейо Яворов” в италианския град посрещнаха Добрия..

публикувано на 17.12.21 в 11:59
Снимка: facebook/Асоциация-на-българските-училища-в-чужбина

В 43 държави на 6 континента учат българчетата зад граница

Общо 373 са неделните училища, които провеждат обучение в чужбина през тази учебна година. Те се намират в 43 държави на 6 континента. В тях се обучават общо 34 296 ученици и кандидат-студенти, съобщи Министерството на образованието. През тази учебна..

публикувано на 08.12.21 в 16:15
Подкасти от БНР