Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

49 българчета се учат на майчин език в неделното училище в Истанбул

Снимка: НУ „Св. св. Кирил и Методий“

Неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул отвори класните си стаи след една пандемична година, прекарана в домашно усамотение пред компютърния екран. И докато украсеният с български трибагреник звънец възвестяваше началото на новите учебни занимания, питомците на българкото школо си пожелаха в жив контакт – чрез майчиния език, да опознават историята, културата, традициите на България.

Четиресет и девет ученици от всички възрасти ще посещават през новата учебна година неделното училище, което е създадено през 2015 г. по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул и настоятелството на Българската екзархия. Неслучайно то носи името на Светите солунски братя, тъй като е наследник на едноименното учебното заведение в града, дело на старите цариградски българи. Училището се помещава в сградата на Българската екзархия, свързана с грижата за българското население, останало в границите на Османската империя след 1878 г.

„Учениците ни са деца на служители от генералното консулство, на семейства, живеещи в Истанбул или от смесени бракове, а една голяма част са на български изселници – разказва директорката Невин Ачикбашиева. – В училището се изучава български език и литература, история и цивилизация, география и икономика на България по програмите на българското Министерство на образованието и науката. В началото правим входящи тестове за нивото на владеене на езика, защото имаме ученици, за които българският език е като втори и програмата ни е обособена изцяло в тази насока. През учебната година се провеждат контролни изпити, а накрая представилите се успешно ученици получават удостоверения, признати във всички български училища.“

Невин Ачикбашиева

Според Невин Ачикбашиева голяма част от децата владеят български език. Това се отнася и за някои от шестнайсетте първокласници, на които им предстои да се научат да пишат и четат. „В рамките на една година те започват да разбират българския, а във II-III клас вече и да го говорят. И всички идват с огромно желание“, обяснява директорката.

Неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий” се радва на подкрепата на българските институции, но класните стаи в Българската екзархия вече му отесняват, тъй като с всяка следваща година броят на учениците се увличава. Тук се обучават и възрастни от българската диаспора в Истанбул.

„Засега не мога да кажа, че има проект за отделна сграда, но се надявам в близко бъдеще и това да се случи – казва директорката. – Искам да отбележа, че нашето училище се намира на едно уникално място в космополитния Истанбул – точно там, където е сърцето на България в този огромен град /храмът „Св. Стефан“ – бел.ред./. Българската екзархия притежава много красива градина и добре поддържани сгради и трябва да се види от всеки, който идва тук.“

Освен със съвременното обучение, почиващо и на дигитални образователни платформи, училището се гордее с извънкласните си дейности – изобразително изкуство, музика, българска култура, обичаи и традиции. Благодарение на тези извънредни занимания децата печелят множество награди по света. Учители и ученици никога няма да забравят участието на училището – заедно с други пет в Европа, в проекта „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ по повод провъзгласяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Тогава възпитаниците му изписаха буквите от българската азбука на глаголица и кирилица, а изложбата в пловдивската „Балабанова къща“ впоследствие обиколи Европа и беше представена и в Българската екзархия в Истанбул.

„Всеки гостенин, който дойде при нас, ни носи една частица от България. И макар че заради пандемичните ограничения останахме далеч един от друг, гледаме в бъдещето с надежда, че в най-скоро време пак ще бъдем заедно“, казва в заключение директорката на българското училище в Истанбул.

Съставил: Диана Цанкова /по интервю на Нахит Догу, БНР Кърджали/

Снимки: НУ „Св. св. Кирил и Методий“

Още от категорията

Българи от Хамбург на предпразнична онлайн среща

Българи от Хамбург организират онлайн среща, чрез която да създадат празнично настроение, посвещавайки няколко часа на българското слово, музика и традиции. Това е поредната проява на Клуба на българките и българските семейства в Хамбург, който..

публикувано на 03.12.21 в 16:37
Българските посланици на културата

Номинирайте своя посланик на българската култура по света до 4 декември

Оазисът на културата в родния радиоефир – програма „Христо Ботев“ на БНР, празнува своя 50-годишен юбилей през настоящата година. За да отбележат подобаващо половин век в ефира, колегите избраха да отличат 24-ма посланици на българската култура по света...

публикувано на 02.12.21 в 10:30

Външно министерство евакуира българи от Южна Африка

10 българи са напуснали Република Южна Африка със съдействието на Министерството на външните работи. Те са евакуирани с румънски полет с други граждани на ЕС. За организацията на завръщането активно са съдействали българските посолства в Претория и..

публикувано на 30.11.21 в 12:49
Подкасти от БНР