Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ЕС е важно качеството в българския План за възстановяване

Снимка: БГНЕС

Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от скоростта за плащанията по него, заяви ръководителят на представителството на Еврокомисията в България Цветан Кюланов.

По думите му Еврокомисията обикновено одобрява националните планове за около два месеца. След това документът трябва да бъде одобрен и от Съвета на Европейския съюз. Процедурата също отнема около месец, поясни Кюланов. Първото финансиране по плана за страната в размер на 13% от чаканите над 6 млрд. евро може да започне най-рано в началото на 2022 г., смята Кюланов.

Еврочиновникът отказа да коментира по същество текста на документа, защото Еврокомисията все още не се е запознала с него.

По думите му, Еврокомисията обикновено одобрява националните планове за около два месеца. След това документът трябва да бъде одобрен и от Съвета на Европейския съюз. Процедурата също отнема около месец, поясни Кюланов. Първото финансиране по плана за страната в размер на 13% от чаканите над 6 млрд. евро може да започне най-рано в началото на 2022 г., смята еврочиновникът. Той отказа да коментира по същество текста на документа, защото Еврокомисията все още не се е запознала с него. България внесе своя План за възстановяване и устойчивост на 15 октомври.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48