Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Марио Хосен, Александър Земцов и Лондонската филхармония с концерти в Испания

Марио Хосен
Снимка: архив

Българският цигулар Марио Хосен е солист в два концерта на Лондонската филхармония –  на 19 и 20 октомври, в Мадрид и Барселона. Диригент е Александър Земцов, познат и обичан от българската публика, с много изяви у нас като диригент и ръководител на майсторски класове.

Александър Земцов
Според испански източници, за пръв път в страната ще прозвучи авторската версия на Концерт № 1 от Николо Паганини – така, както е създаден от италианския виртуоз и композитор.

В програмата Александър Земцов е включил също увертюра от операта „Пепеляшка“ на Росини и Сюита от балета „Лебедово езеро“
.

Още от категорията

Червеното яйце – символ на Възкресението

По традиция на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Както знаем, първото винаги трябва да е червено – според богословите този цвят е символ на Христовите мъки на кръста и Христовото Възкресение. Защо първото великденско яйце е червено?..

публикувано на 21.04.22 в 06:05

120 години от рождението на композитора Веселин Стоянов

На 20 април се навършват 120 години от рождението на Веселин Стоянов – един от видните представители на българската композиторска школа. Роден e в Шумен – град с богати театрални, музикални и литературни традиции. Син е на Анастас..

публикувано на 20.04.22 в 08:05

Василка Дамянова: ˮИ в радост, и в тревоги песента е спасение“

Именитата северняшка певица Василка Дамянова е посветила десетилетия на народната песен. Със своето изкуство тя е вълнувала публиката в Европа, Америка, Азия, Африка. Вдъхновение, любов, отдаденост   към традициите завладяват Василка Дамянова още..

публикувано на 18.04.22 в 14:32