Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Иван Рилски – покровител на българските лекари

Снимка: БГНЕС

В деня, когато Българската православна църква почита паметта на небесния покровител на България св. Иван Рилски Чудотворец, лекарите в страната ни отбелязват своя празник. Той се чества от 25 години насам, по инициатива на Българския лекарски съюз (БЛС), който през 1995 г. избира светията за покровител на медиците. Според преданието, най-таченият български светец е помагал, с Божията помощ и горещите си молитви, на много болни да възвърнат здравето си както приживе, така и след смъртта си. Това е и причината българските лекари да го изберат за свой закрилник.

Предполага се, че Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, край днешния град Дупница (Югозападна България). Преди да постъпи в манастира „Св. Димитрий” във Влахина планина, той се подвизавал като пастир. В Светата обител получил духовното си образование и приел монашеството, след което се отдал на отшелничеството в молитви, пост и лишения. Обикалял е много места из българските земи, докато се установил в Рилската пустиня – така някога наричали Рила планина, която била пуста и обитавана само от диви зверове. Там отшелникът останал до края на живота си, където с няколко последователи основал едноименния манастир – превърнал се в средище на българската духовност и просвета. 

Рилски манастир
Днес, Рилската света обител е най-големият ставропигиален манастир в България (под пряка юрисдикция на Светия синод – бел.ред.). Затова и празникът на св. Иван Рилски се отбелязва най-тържествено и във всички храмове в страната.


Счита се още, че най-известният български светец и горещ застъпник пред Бога на българския народ е патрон и на българските будители. Затова на 19 октомври редица учебни заведения, носещи името му, отбелязват празника. Сред тях са Софийската духовна семинария, както и Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“.

По традиция на днешната дата се връчва и отличието „Лекар на годината”. Както и предходната година, белязана от пандемията от коронавирус, на преден план изпъква саможертвата на българските медици, работещи на първа линия в борбата с вируса.

Съставила: Дарина Григорова

Снимки: БГНЕС и архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10