Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

IT-специалистите вече не са най-търсени на трудовия пазар у нас

Българската икономика страда от кадрови дефицит – време е за спасителни мерки

Над 70% от работодателите не могат да намерят нужните им служители

Снимка: Pixabay

Пазарът на труда в България се променя много бързо през последните две години и вече няма място за дългосрочни планове и стратегии. Все по-трудно става за бизнеса да намери квалифицирани кадри с потенциал за развитие и изградени трудови навици. Причините за тази остра липса на работна ръка в случая не е следствие от ковид кризата, а от трайното обезлюдяване и застаряване на населението в България. Липсата на кадри може да доведе до забавяне на цялата икономика на страната ни, затова са нужни решителни мерки, които да дадат бърз и видим резултат в следващите 6 месеца. Това е мнението на водещи работодателски компании у нас, партньори на Българската конфедерация по заетостта / БКЗ/. Неправителствената организация съществува от 2014 г. и обединява българските компании в сферата на HR услугите.

Яснота относно тенденциите на пазара на труда у нас дава проведено наскоро анкетно проучване. БКЗ попита 826 работодатели, от 5 региона в 12 индустриални сектора в България, дали планират да увеличат работната сила през следващите 6 месеца или пък да я намалят.

Снимкa: Facebook/Nadia Vassileva

„От проучването ни става ясно, че 71% от работодателите не могат да намерят хора за отворените при тях работни позиции. Този процент само преди 9 години беше 42 – обобщава Надя Василева, председател на БКЗ. – Очевидно нещата няма как да се оправят, ако продължаваме по същия начин. Но причината не е само в пандемията, демографската структура няма как да бъде обърната. Този тренд на намаляване и застаряване на населението не помага, няма млади кадри, които могат да заредят трудовия пазар. Ако погледнем статистиката, независимо дали сме в пандемия или не, виждаме, че съвсем стабилно населението на България се стопява. Категорично може да се твърди, че ние в България се топим с по 6 човека на час /12 умират и 6 се раждат/. Очевидно трябва да се търси решение  - да се обърнем към целенасочен внос на специалисти, от които има нужда на пазара. Важно е да се направи по-детайлна преценка, да се запитат всички работодатели от какво имат нужда сега и от какво след година.“

Безработицата е изключително нисък процент в момента – под 5 на сто, а този факт не обещава, че ще може адекватно да се отговори на глада за нови кадри в компаниите. В момента най-много се търсят производствени работници, но те все по-трудно се намират – оплакват се работодатели. На второ място липсват специалисти в търговията и логистиката, следвани от квалифицирани хора, които да владеят чужди езици и да могат да обслужват чуждестранните клиенти у нас. Вече на 4-то място се нарежда нуждата от инженери и хора за IT сектора и на 5-то място са специалистите към отделите по Човешки ресурси, от които също има недостиг на трудовия пазар.

Отговорност и дисциплина са качества, които липсват на повечето млади хора на пазара на труда. Адаптивност, толерантност, устойчивост на стрес, колективизъм, инициативност, решаване на сложни задачи, готовност за придобиване на нови знания и любознателност. Тези последни две качества са най-важни, ако искаме да имаме сигурност в бъдеще. Наблюдаваме, че много хора смятат, че имат качества, за да бъдат мениджъри, но когато поемат ръководството на един екип, се оказва, че нещата не са точно така.“

Оказва се, че има много малко проучвания относно профила на търсещите работа в България. „Техният глас много рядко се чува. Предстои скоро да направим и такова проучване“ – уточнява председателят на Българската конфедерация по заетостта.


Подкасти от БНР