Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Георгиев и Даниела Димова след 10 години в Германия

Никъде не можеш да се почувстваш тъй добре, както у дома в България

Снимка: личен архив

Над 360 000 наши сънародници живеят в Германия. Макар и ориентировъчен, броят им е красноречив, че това е едно от най-предпочитаните места, които приютяват българи и им предоставят възможност да започнат нов живот. Разбира се, цената, която плаща всеки един емигрант, е различна. При някои адаптацията е по-бърза и безболезнена, други не издържат дълго и се завръщат отново у нас. Веселин Георгиев и Даниела Димова са хора от първия тип. Родени и израснали в морската столица на България – Варна, те завършват училище и заминават за Германия. Веселин го прави през 2010, с надеждата да развие кариера като футболист в немски клуб, а Даниела го следва, по думите ѝ – от любов, 7 години по-късно.

„Не сме се прибирали от 2 години както заради коронавируса, така и заради различни ангажименти. Иначе се стараем поне по веднъж в годината да си идваме и да прекараме почивката си у нас. Това, което ни липсва са семействата, близките и приятелите ни“ – споделя Веселин в интервю за Радио България, а Даниела допълва:

„Реално ни липсва животът, защото тук не можеш да се чувстваш по същия начин, както когато си в родината, у дома.“

Установяват се в Дюселдорф и не губят връзка с родината нито за ден, тъй като освен със своите близки онлайн, общуват с наши сънародници ежедневно на работното си място. Това е техният ресторант, който предлага на посетителите си разнообразие от немски, но и български специалитети.

„Ние отворихме преди около 3 месеца и постепенно се разчува, че в Дюселдорф има българско заведение. В града и в околностите му на поне 30-40 километра разстояние няма друго място, в което да се предлага българска кухня. Последните 35 години ресторантът е предлагал хърватска кухня, отново с балкански специалитети. Така че кебапчетата и кюфтетата продължават да са сред най-поръчваните ястия. Освен тях, предлагаме кавърма и пиле жулиен, които също се приемат добре. Започнаха да поръчват и харесваните в България сачове.

Двамата признават, че срещат известни трудности, когато трябва да си набавят български продукти:

„Пазаруваме основно от немския пазар. Единственото, което е българско са подправките, ракията, виното, наденицата и сухите мезета. Цените обаче са доста високи и няма как да се договори изгодна цена за снабдяване на заведение. Зареждането е твърде малко, заради ниското потребление. По тази причина и качеството на продуктите не е особено добро“, разказва Веселин за предизвикателствата пред бизнеса и уточнява, че някои от продуктите купуват от руски и турски магазини. Подобно на колегите си ресторантьори в България, двамата млади предприемачи очакват поскъпване на цените в резултат на по-високите сметки за електроенергия.

Потвърждение, че Веселин и Даниела не са скъсали връзката с родината е и фактът, че следят политическата ситуация в България и участват в проведените тази година два парламентарни избора.

„Предстои да гласуваме и през ноември. Не сме си сменяли гражданството и с нетърпение очакваме резултатите от следващите избори – уточнява Веселин, но няма прекалено високи очаквания: –  По време, а и след изминалите два избирателни процеса, настъпи още по-голям хаос и аз не виждам в момента как може да се състави правителство. Смятам, че все още има прекалено много неразбирателства между партиите в България.“

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Културният ни институт в Будапеща представя художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф"

В Българския културен институт в столицата на Унгария - Будапеща, тази вечер от 18:00 ч. ще бъде открита изложба на художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф". Експозицията ще бъде открита от Андраш Какоцки – изкуствовед, директор на..

публикувано на 26.03.24 в 08:15

Деница Тодорова с дебютна изложба в България

Изкуството често пъти е онзи универсален език, който ни доближава един до друг и събира в един миг на съзерцание миналото, настоящето и бъдещето. Такова е изкуството на Деница Тодорова, която след 20 години живот и работа в чужбина и множество..

публикувано на 25.03.24 в 10:25

Вицепрезидентът празнува Тудорица сред българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на празника Тудорица - Конски Великден, честван от българите в румънския град Търговище. Ритуалът е част от културното наследство на сънародниците ни в Румъния. Обичаят бе отбелязан с парад на конете и фолклорна..

публикувано на 23.03.24 в 16:17