Над 360 000 наши сънародници живеят в Германия. Макар и ориентировъчен, броят им е красноречив, че това е едно от най-предпочитаните места, които приютяват българи и им предоставят възможност да започнат нов живот. Разбира се, цената, която плаща всеки един емигрант, е различна. При някои адаптацията е по-бърза и безболезнена, други не издържат дълго и се завръщат отново у нас. Веселин Георгиев и Даниела Димова са хора от първия тип. Родени и израснали в морската столица на България – Варна, те завършват училище и заминават за Германия. Веселин го прави през 2010, с надеждата да развие кариера като футболист в немски клуб, а Даниела го следва, по думите ѝ – от любов, 7 години по-късно.
„Реално ни липсва животът, защото тук не можеш да се чувстваш по същия начин, както когато си в родината, у дома.“
Установяват се в Дюселдорф и не губят връзка с родината нито за ден, тъй като освен със своите близки онлайн, общуват с наши сънародници ежедневно на работното си място. Това е техният ресторант, който предлага на посетителите си разнообразие от немски, но и български специалитети.
„Ние отворихме преди около 3 месеца и постепенно се разчува, че в Дюселдорф има българско заведение. В града и в околностите му на поне 30-40 километра разстояние няма друго място, в което да се предлага българска кухня. Последните 35 години ресторантът е предлагал хърватска кухня, отново с балкански специалитети. Така че кебапчетата и кюфтетата продължават да са сред най-поръчваните ястия. Освен тях, предлагаме кавърма и пиле жулиен, които също се приемат добре. Започнаха да поръчват и харесваните в България сачове.
Двамата признават, че срещат известни трудности, когато трябва да си набавят български продукти:
„Пазаруваме основно от немския пазар. Единственото, което е българско са подправките, ракията, виното, наденицата и сухите мезета. Цените обаче са доста високи и няма как да се договори изгодна цена за снабдяване на заведение. Зареждането е твърде малко, заради ниското потребление. По тази причина и качеството на продуктите не е особено добро“, разказва Веселин за предизвикателствата пред бизнеса и уточнява, че някои от продуктите купуват от руски и турски магазини. Подобно на колегите си ресторантьори в България, двамата млади предприемачи очакват поскъпване на цените в резултат на по-високите сметки за електроенергия.
Потвърждение, че Веселин и Даниела не са скъсали връзката с родината е и фактът, че следят политическата ситуация в България и участват в проведените тази година два парламентарни избора.
„Предстои да гласуваме и през ноември. Не сме си сменяли гражданството и с нетърпение очакваме резултатите от следващите избори – уточнява Веселин, но няма прекалено високи очаквания: – По време, а и след изминалите два избирателни процеса, настъпи още по-голям хаос и аз не виждам в момента как може да се състави правителство. Смятам, че все още има прекалено много неразбирателства между партиите в България.“
Снимки: личен архив
Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях...
От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..
С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин. “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..
Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки..
От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън..