Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на подадените заявления за гласуване в чужбина

Срокът за подаване на електронно заявление за гласуване зад граница изтече в 24:00 часа българско време на 19 октомври. Най-много са подадените заявления от Турция /21 844/, Великобритания и Северна Ирландия /8810/ и Германия /6264/, следвани от САЩ /2864/, Испания /3202/ и Нидерландия /1616/, сочи справка в регистрите на Централната избирателна комисия.

Значително по-нисък е интересът за гласуване в чужбина – одобрените подадени заявления са 56 652. Това е по-малко спрямо предишните два избора за парламент, каза пред БНР блогърът Боян Юруков. По думите му, по-слабата активност се дължи на увереността на българите в чужбина, че секциите им вече са подсигурени и няма нужда от нови заявления.

„При първите избори заявленията бяха почти 86 000. Но намаленият брой заявления не означава по-ниска активност. Външно министерство и Централната избирателна комисия не правят кампания за изборите в чужбина. Тя се прави от доброволците, те също поемат и разходите за Секционните избирателни комисии в чужбина. Всичко това обезсърчава хората зад граница“, допълни Юруков. Цялото интервю чуйте ТУК




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На първо четене депутатите одобриха Съвет за българите в чужбина

Да се създаде постоянно действащ Съвет за координация на политиките за българите зад граница, решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за българите, живеещи извън България. "Съветът ще спомага за разрешаването на въпроси от..

публикувано на 20.03.24 в 13:09
Снимка: Фейсбук/Българско училище „Кирил и Методий” в Париж

Ученици от Първа българска гимназия в Париж на посещение в Европарламента

Ученици от Първа българска гимназия в Париж ще посетят Европейския парламент в Брюксел на 20 март. Това съобщи БТА, позовавайки се на Камелия Конакчиева-Трибулен, ръководител на гимназията във френската столица. Петнадесет гимназисти с петима..

публикувано на 20.03.24 в 06:35
Посланик Георги Панайотов и Карол Куилън в Къщата музей на президента Удроу Уилсън

Българският посланик в САЩ влезе в Консултативния съвет на музея на Удроу Уилсън

Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов е назначен за член на Консултативния съвет на Къщата музей на президента Удроу Уилсън, съобщи дипломатическото представителство във Вашингтон, предава БТА.Назначението е одобрено от Карол Куилън, президент..

публикувано на 19.03.24 в 13:14