Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласувай в кампанията „Будител на годината“ и дай рамо на промяната

Ива Дойчинова: Будителството е звание до живот

Българите от чужбина са изключително активни в номинациите

Всяка голяма промяна започва с първата крачка към нея. А онези, които дръзват да я направят въпреки всичко, или заради всичко, в името на добруването на другите, често пъти могат да се определят с чисто българската дума - будители.

Една кампания вече осма години ни пробужда да видим съвременните двигатели на промяната, да им подадем ръка и да тръгнем заедно с тях към така мечтаното светло бъдеще. Всичко започва с чисто професионалната промяна на вдъхновителката на инициативата „Будител на годината“, журналиста и директор на програма „Радио София“ на БНР Ива Дойчинова. Преди десет години тя тръгва по стъпките на свое ново предаване, точно в Деня на будителите – 1 ноември, и решава да говори в сегашно време за званието будител, което е напълно непреводимо, по думите й. Две години по-късно се ражда и идеята за кампанията. Днес Ива няма никакво съмнение за наличието на будители в съвремието ни. Сега й е важно как да стигнем, ние – медиите, до повече такива хора и техните каузи.

Ива Дойчинова

„Мисля, че големият принос на кампанията е да разпространява мислите и каузите на хора, които обикновено не забелязваме“ – казва журналистката.

Тази година повече от 130 личности и проекти бяха предложени за участие в кампанията, която е под егидата на Българското национално радио. Специално жури от общественици и журналисти /проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, Eвелина Андреева, Елеонора Гаджева, Румен Манов, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова/ избра десетте финалисти. „Прави впечатление през тези осем години, че в началото бяха номинирани предимно личности, а сега са по-скоро общности. Спокойно мога да кажа, че тази година имаме цели 10 будителски проекта“ – признава Дойчинова.

„Имаше много плътни и добре защитени номинации за патриотично-родолюбива дейност. И ние ги разбираме, защото във всяко будителство има родолюбие. Но будителството е една стъпка нагоре – да правиш нещо, което в момента никой друг не прави и твоята дейност да има резултат – обяснява Ива Дойчинова и дава пример с Кристиян Ваклинов и неговия "Дом-музей на теснолинейката": – Фактът, че той вижда разрушена една ж.п. спирка, която помни от детството си, и решава да я възстанови и превърне в музей на уникалната железница - това вече е нещо повече. Ето какво отличава родолюбието от това да бъдеш активен, променящ средата човек. Творец. Това е изключително важно“, – обяснява Ива признаците на подбор.

Категорична е, че да бъдеш будител е звание до живот – никой не е будител за малко.

Например един от финалистите, учителят по физика Теодосий Теодосиев - Тео е будител откакто преподава. Но неговата школа навърши 50 години през 2021 и не може да не отчетем, че Тео продължава да казва най-важните думи не само за учениците си, но за цялото ни общество. Неговата реторика за свободния човек е изключително важна днес. Важно е да променяш обществото отвътре – признава Дойчинова. – На тези хора им трябва малко повече съчувствие и подкрепа. А нашето лично будителство може да се изрази в това да ги видим. Те буквално имат нужда от едно рамо в правилния момент и това рамо е кликът разстояние, който ни дели от гласуването.“

Отличието в конкурса им помага да разберат колко са важни, смята журналистката. А кой ще стане „Будител на годината“ за 2021-ва определя публиката – всички ние. Това става чрез гласуване през целия месец октомври на сайта на БНР. Финалните резултати ще бъдат обявени на специална церемония на 1 ноември.


Българите в чужбина са изключително активни до момента, най-вече заради един от проектите – „Ангелите на България“, казва Ива. Тази година сред обсъжданите кандидатури от чужбина са били и две български училища зад граница, много певци и ансамбли, като на някои от тях малко не им достигнало да влязат във финалните десет. Често се случва обаче личност или проект да присъства в номинациите години наред, преди да стане финалист.

„За мен е важно, че чрез финалистите успяхме да изразим различните посоки на будителтвото. От младежкия акт на едно момче (Кристиан Ваклинов), през една голяма общност на българи от чужбина (Ангели за България), и една общност на осем прекрасни жени (#За доброто) - активни дами, които успяха да променят педиатричните отделяния в болниците, нещо толкова смело, до един доказан Тео, който е извън всякакви класации. Ние успяхме да покажем различните страни на възможностите, които будителството дава. И ако влезете сега на bnr.bg, за да гласувате, това ще ви накара да се чувствате много по-добре.“

А кого сред тазгодишните финалисти в кампанията Ива Дойчинова определя като свой личен будител, чуйте в интервюто ѝ за Радио България.

Снимки: Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05