Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Басарбовският скален манастир е сред най-красивите забележителности в долината на Русенски Лом

Снимка: архив

Скалният манастир „Св. Димитър Басарбовски“ се намира в скалите край река Русенски Лом в землището на село Басарбово. В наши дни това е единственият действащ скален манастир у нас. Той е функционирал през вековете, заедно с близките скални манастири край село Иваново, накацали, подобно на него, по поречието на реката, оформила красива долина.

Басарбовската скална обител води началото си още от Второто българско царство/ XII-XIV в./, но за пръв път името й се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685 г. в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски.

В наши дни манастирът е притегателен център за туристи. Пътеката, по която се влиза в него, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан лично от св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита.

Още за миналото и настоящето на Басарбовския манастир ще научите от публикацията „Който има пещера, ще се спаси“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30