Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Басарбовският скален манастир е сред най-красивите забележителности в долината на Русенски Лом

Снимка: архив

Скалният манастир „Св. Димитър Басарбовски“ се намира в скалите край река Русенски Лом в землището на село Басарбово. В наши дни това е единственият действащ скален манастир у нас. Той е функционирал през вековете, заедно с близките скални манастири край село Иваново, накацали, подобно на него, по поречието на реката, оформила красива долина.

Басарбовската скална обител води началото си още от Второто българско царство/ XII-XIV в./, но за пръв път името й се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685 г. в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски.

В наши дни манастирът е притегателен център за туристи. Пътеката, по която се влиза в него, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан лично от св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита.

Още за миналото и настоящето на Басарбовския манастир ще научите от публикацията „Който има пещера, ще се спаси“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15