Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мандрица – единственото албанско село в България

Снимка: архив

Мандрица е село в Източните Родопи. Разположено е на десния бряг на Бяла река, на 19 километра южно от Ивайловград, съвсем близо до българо-гръцката граница. Според легендата селото е основано през 1636 г. от трима братя албански християни, които били мандраджии. Те снабдявали с продоволствие османската войска, затова властите им позволили да си изберат земя, като ги освободили от данъци. Предполага се, че основната маса албански жители се заселва в Мандрица по-късно или в края на 18 век. Това е единственото албанско село в България, където и до днес се говори на странен архаичен албански език.

В наши дни Мандрица пустее и се обезлюдява. Но през летните месеци тук идват туристи, за да разгледат селото и да се потопят в миналото му. В Мандрица са запазени стари големи триетажни кирпичени и тухлени къщи в български възрожденски стил, с резбовани тавани, балкони от ковано желязо и колонади. Още за това красиво кътче на България вижте в публикацията „Село Мандрица кани света на гости“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50