Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С протести, искания за заплати и недоволство българите посрещат зеления сертификат

Снимка: БГНЕС

От днес България се присъединява към европейските държави, в които зеленият сертификат отключва вратите към културните институции, големите търговски обекти, спортните зали, заведенията за хранене. И докато продължаваме да стоим на челно място в световната класация по смъртност от Covid-19, а в препълнените болнични отделения все повече българи дишат с помощта на апарат, на улицата се изсипаха недоволни от мерките, които не им оставят много избори.

Дискриминация, геноцид, призиви за бунт – с този словесен арсенал посрещат зеления сертификат половината от анкетираните граждани в Бургас. 

Тези, които не сме ваксинирани, сме като черните овце. Нищо няма да правя, просто ще седя и ще чакам да отмине – в България всичко отминава”, заявява една от запитаните.

На другия полюс пък звучи мнението:

„Аз се ваксинирах, когато прецених, че това е подходящият момент за мен. Мисля, че всеки трябва да си носи отговорността. Това е начинът да се справяме с пандемията.”

Един от горещите въпроси, с които започва първият ден от новите ограничения, е ще има ли достатъчно лекари в болниците, след като зеленият сертификат става задължителен за тях. 

Александър Златанов
Преди да обявим мерките, направихме анализ къде те ще сработят – отговаря зам.-здравният министър Александър Златанов. – Голяма част от медиците – 60-70%, вече са имунизирани, а останалите на първо време ще се тестват. В социалните домове ще бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са беззащитни и единственият начин, по който могат да се заразят, е чрез внасянето на коронавируса. Малко под 50% от работещите там са ваксинирани, затова ще бъдат тествани два пъти седмично. При учителите се отказахме от зеления сертификат, тъй като образователният министър помоли за двуседмична отсрочка. В това време те ще могат да се ваксинират, а и се предвижда извеждане на децата от присъствена среда. В момента около 50% от преподавателите са имунизирани.”

Въвеждането на зеления сертификат буквално за по-малко от 48 часа от министерската заповед остави в ступор не една гилдия и институция. В няколко общини, където броят на заболелите прехвърля 750 на 100 хилядина 14-дневна база, включително столицата София, от днес всички ученици са в дистанционно обучение.

Медици спешно излязоха на протест с искането за 40% увеличение на заплатите, университетите се оказаха пред свършения факт в полупразни аули да обучават малкото ваксинирани или преболедували студенти, а културните институции да пригаждат помещения за бързо тестване на зрители.

Проф. Радка Аргирова
Новите мерки и ограничения са прекрасни, но не са навременни – смята проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. – Трябваше всичко това да стане през лятото и по никакъв начин да не се отпуска ситуацията. И ако тогава беше направено, щяхме да бъдем много по-свободни. Сега очакванията са, че ще се намали броят на новооткритите заразени лица.”

Както винаги, първи по недоволство се оказват собствениците на ресторанти и нощни клубовеСдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията и днес готвят масов протест.

Заповедта е неприемлива, тъй като се съгласихме да работим в условията на зелен сертификат единствено ако държавата като работодател първа ваксинира своите служители – казва Кръстина Миткова от Сдружението на заведенията в България. – Ние работим само с 20% от населението, а това означава, че 80% от капацитета ни е ограничен. Абсолютно невъзможно е при такива условия да се плащат наеми, осигуровки. Нарастващата цена на тока допълнително усложнява нещата, всички продукти и суровини пристигат все по-скъпи.”

На театър във Видин със сертификат. Оказва се, че не е възможно поне в следващите две седмици, тъй като директорът на институцията Дейвид Славчев сваля представленията заради пик на заболелите от коронавирус в града.

Дейвид Славчев
Броят на желаещите да присъстват на представления намаля, а и сме ограничени до 30% публика – коментира той. – Не мисля, че това със сертификата е разумно решение, защото лишава хората от правото на избор. Естествено, че тази мярка няма да помогне на културните институции да работят нормално. От нея ще бъдат засегнати всички театри, включително и столичните. В Европа ние сме с най-ниския процент имунизирани, а Видин е с още по-малко хора с ваксина – какъв процент от тях обичат да ходят на театър?”

В този предизвестен хаос политически сили настояват за оставката на здравния министър, други залагат на бунтовна реторика с намерението да покачат някой процент на наближващите избори, а пред лабораториите с ваксините все повече хора тихо застават на опашки в търсене на ключа, който отваря врати.

Съставил: Диана Цанкова (по материали на БНР – „Хоризонт”, Бургас, Пловдив и Видин)

Снимки: БГНЕС, Община Видин


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20