Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С протести, искания за заплати и недоволство българите посрещат зеления сертификат

Снимка: БГНЕС

От днес България се присъединява към европейските държави, в които зеленият сертификат отключва вратите към културните институции, големите търговски обекти, спортните зали, заведенията за хранене. И докато продължаваме да стоим на челно място в световната класация по смъртност от Covid-19, а в препълнените болнични отделения все повече българи дишат с помощта на апарат, на улицата се изсипаха недоволни от мерките, които не им оставят много избори.

Дискриминация, геноцид, призиви за бунт – с този словесен арсенал посрещат зеления сертификат половината от анкетираните граждани в Бургас. 

Тези, които не сме ваксинирани, сме като черните овце. Нищо няма да правя, просто ще седя и ще чакам да отмине – в България всичко отминава”, заявява една от запитаните.

На другия полюс пък звучи мнението:

„Аз се ваксинирах, когато прецених, че това е подходящият момент за мен. Мисля, че всеки трябва да си носи отговорността. Това е начинът да се справяме с пандемията.”

Един от горещите въпроси, с които започва първият ден от новите ограничения, е ще има ли достатъчно лекари в болниците, след като зеленият сертификат става задължителен за тях. 

Александър Златанов
Преди да обявим мерките, направихме анализ къде те ще сработят – отговаря зам.-здравният министър Александър Златанов. – Голяма част от медиците – 60-70%, вече са имунизирани, а останалите на първо време ще се тестват. В социалните домове ще бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са беззащитни и единственият начин, по който могат да се заразят, е чрез внасянето на коронавируса. Малко под 50% от работещите там са ваксинирани, затова ще бъдат тествани два пъти седмично. При учителите се отказахме от зеления сертификат, тъй като образователният министър помоли за двуседмична отсрочка. В това време те ще могат да се ваксинират, а и се предвижда извеждане на децата от присъствена среда. В момента около 50% от преподавателите са имунизирани.”

Въвеждането на зеления сертификат буквално за по-малко от 48 часа от министерската заповед остави в ступор не една гилдия и институция. В няколко общини, където броят на заболелите прехвърля 750 на 100 хилядина 14-дневна база, включително столицата София, от днес всички ученици са в дистанционно обучение.

Медици спешно излязоха на протест с искането за 40% увеличение на заплатите, университетите се оказаха пред свършения факт в полупразни аули да обучават малкото ваксинирани или преболедували студенти, а културните институции да пригаждат помещения за бързо тестване на зрители.

Проф. Радка Аргирова
Новите мерки и ограничения са прекрасни, но не са навременни – смята проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. – Трябваше всичко това да стане през лятото и по никакъв начин да не се отпуска ситуацията. И ако тогава беше направено, щяхме да бъдем много по-свободни. Сега очакванията са, че ще се намали броят на новооткритите заразени лица.”

Както винаги, първи по недоволство се оказват собствениците на ресторанти и нощни клубовеСдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията и днес готвят масов протест.

Заповедта е неприемлива, тъй като се съгласихме да работим в условията на зелен сертификат единствено ако държавата като работодател първа ваксинира своите служители – казва Кръстина Миткова от Сдружението на заведенията в България. – Ние работим само с 20% от населението, а това означава, че 80% от капацитета ни е ограничен. Абсолютно невъзможно е при такива условия да се плащат наеми, осигуровки. Нарастващата цена на тока допълнително усложнява нещата, всички продукти и суровини пристигат все по-скъпи.”

На театър във Видин със сертификат. Оказва се, че не е възможно поне в следващите две седмици, тъй като директорът на институцията Дейвид Славчев сваля представленията заради пик на заболелите от коронавирус в града.

Дейвид Славчев
Броят на желаещите да присъстват на представления намаля, а и сме ограничени до 30% публика – коментира той. – Не мисля, че това със сертификата е разумно решение, защото лишава хората от правото на избор. Естествено, че тази мярка няма да помогне на културните институции да работят нормално. От нея ще бъдат засегнати всички театри, включително и столичните. В Европа ние сме с най-ниския процент имунизирани, а Видин е с още по-малко хора с ваксина – какъв процент от тях обичат да ходят на театър?”

В този предизвестен хаос политически сили настояват за оставката на здравния министър, други залагат на бунтовна реторика с намерението да покачат някой процент на наближващите избори, а пред лабораториите с ваксините все повече хора тихо застават на опашки в търсене на ключа, който отваря врати.

Съставил: Диана Цанкова (по материали на БНР – „Хоризонт”, Бургас, Пловдив и Видин)

Снимки: БГНЕС, Община Видин


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30