Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуална обиколка из Музея на София

Снимка: архив

Регионалният исторически музей на София, който се помещава в сградата на някогашната централна столична баня, предлага нова възможност – виртуална обиколка на постоянната си експозиция. Тя се помещава в осем зали, проследяващи развитието на града от VI хил. пр. Хр. до средата на XX в.

Достъпът до нея вече е възможен във виртуалното пространство, където посетителят може да следва хронологичната линия или да отиде в конкретна зала, която го интересува. Сред артефактите са археологически находки, стенописи, икони и църковна утвар от софийските манастири, сватбената каляска и бюрото на княз Фердинанд, автомобил Мерцедес (1905 г.). Пресъздадени са интериори от жилища на заможни столични фамилии от предосвобожденския и следосвобожденския период и много други. Виртуалната разходка е осъществена чрез технология за 3D заснемане с камера. За някои от най-емблематичните експонати е налична и конкретна информация, чрез добавени интерактивни маркери.

Редактор: Дарина Григорова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15