Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуална обиколка из Музея на София

Снимка: архив

Регионалният исторически музей на София, който се помещава в сградата на някогашната централна столична баня, предлага нова възможност – виртуална обиколка на постоянната си експозиция. Тя се помещава в осем зали, проследяващи развитието на града от VI хил. пр. Хр. до средата на XX в.

Достъпът до нея вече е възможен във виртуалното пространство, където посетителят може да следва хронологичната линия или да отиде в конкретна зала, която го интересува. Сред артефактите са археологически находки, стенописи, икони и църковна утвар от софийските манастири, сватбената каляска и бюрото на княз Фердинанд, автомобил Мерцедес (1905 г.). Пресъздадени са интериори от жилища на заможни столични фамилии от предосвобожденския и следосвобожденския период и много други. Виртуалната разходка е осъществена чрез технология за 3D заснемане с камера. За някои от най-емблематичните експонати е налична и конкретна информация, чрез добавени интерактивни маркери.

Редактор: Дарина Григорова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05