Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България очаква разум и професионализъм от македонските учени

проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

Смесената българо-македонска комисия по спорните исторически въпроси заседава онлайн на 21 и 22 октомври. На 15-то събиране учените отново ще разискват темата за цар Самуил и Гоце Делчев, заяви пред БГНЕС проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията от българска страна.
Техните учебници продължават да насаждат свирепа омраза към българския народ и държава“, подчерта членът на комисията проф. Кирил Топалов. Сред 3 години безплодни заседания, българските учени очакват от македонските учени разум и професионализъм, въпреки че те изпълняват преките указания на правителството в Скопие.

Работата на комисията е ключов момент от Договора за добросъседство и приятелство между двете страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23