Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Румъния номинира ветеран от Ирак и Афганистан за премиер

Румънският президент Клаус Йоханис предложи пенсионирания генерал Николае Чука за премиер на Румъния, предаде "Ройтерс". Новата кандидатура е опит на Йоханис да сложи край на политическата криза, обхванала страната след свалянето на правителството на Флорин Къцу в началото на октомври. Тази седмица предишният кандидат за мястото на Къцу, Дачиан Чолош, загуби вот на доверие в парламента. Това усили риска от невъзможност за икономическо възстановяване на страната в условия на рязко повишаване на цените на енергията, както и от задълбочаване на здравната криза - поради изключително високата заболеваемост и смъртност от Covid-19. Заради кризата Румъния вече задейства механизма за гражданска защита на ЕС.

54-годишният Чука в момента изпълнява длъжността министър на отбраната в Румъния. Служил е в кампаниите, водени от САЩ, в Ирак и Афганистан. Той има 10 дни да състави новото правителство, което също ще се изправи пред вот на доверие в парламента.

Ердоган заплаши да изгони посланиците на 10 страни

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заплаши да изгони посланиците на САЩ, Германия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция, които осъдиха задържането на лидер на гражданското общество, предаде АФП. Роденият в Париж филантроп и активист Осман Кавала (64 г.) е в затвор без осъдителна присъда от 2017 г. Посланиците на 10-те страни излязоха със съвместно изявление, посочвайки, че задържането на Кавала зад решетките „хвърля сянка“ върху Турция, и призоваха за „справедливо и бързо разрешаване на делото“. Срещу Кавала са повдигнати серия от променящи се обвинения, свързани с антиправителствените протести през 2013 г. и неуспелия военен преврат през 2016 г.

Албания ще контролира територията си чрез спътници

Следващата година Албания ще изпрати в орбита два спътника: през март - „Албания 1“, а през юни - „Албания 2“, обяви на заседание на парламента премиерът Еди Рама. Всъщност, „не само спътници, но и дронове, които да изведат страната на следващото ниво по отношение на администриране на територията“, подчерта Рама. По думите му, новите технологии ще „гарантират наблюдение на територията, от границите до строителството, мониторинг на информацията, необходима на структурите за борба с трафика, за да изолират напълно трафика на наркотици“, обясни Рама. Ако това се реализира, се очаква Албания да бъде първата страна в Западните Балкани, изпратила спътници в орбита.

Учени искат евроинтеграцията на Сърбия да се обвърже с признаването на хърватския език

Хърватската академия на науките и изкуствата предложи на правителството, като едно от условията за присъединяването на Сърбия към ЕС, да поиска от правителството на Белград „публично и недвусмислено да признае хърватския език“ като отделен и независим език и един от официалните езици на ЕС, съобщи  хърватската агенция Hina, цитирана от БГНЕС. В изявлението се посочва, че „културните и обществените органи на Сърбия, както и институциите, финансирани от нейния бюджет, години наред отричат съществуването на хърватския език и неговата история и присвояват хърватското литературно наследство“.
По-рано този месец и хърватският премиер Андрей Пленкович попита сръбския президент Александър Вучич, защо сръбските учебници отричат съществуването на хърватския език и поиска въпросът да бъде решен.

Синдикатите в Кипър искат спешни мерки срещу поскъпването на храните

Синдикатите в Кипър призоваха управляващите за спешни действия на фона на поскъпването и очакванията за около 20% ръст на основни хранителни стоки - мляко и млечни продукти, брашно, хляб, месо и яйца, и пик на цените по Коледа, предаде кореспондентката на БНР в Никозия Бранислава Бобанац. Първата вълна на поскъпване с около 5% вече е факт, посочват профсъюзни експерти. Очакваният значителен ръст ще е в резултат на глобалните тенденции за нарастване на разходите за фуражи, зърно, горива, транспорт, които засягат и острова. Правителството е обезпокоено от повишаването на цените и рисковете за икономиката, които могат да възникнат от него, коментира ситуацията финансовият министър Константинос Петридис. Той обаче подчерта, че инфлацията все още не е достигнала предишни нива и в момента се смята за „временно явление”.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ

След широко допитване до членовете си партия "Зелено движение" напуска коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" и ще се яви на европейските и предсрочните парламентарни избори на 9 юни отделно. Предстои да бъде решено дали тя..

публикувано на 15.04.24 в 17:56

На кого и как се издава Синя карта на ЕС за право на работа в България?

Радио България като програма на БНР, излизаща на 11 езика, има аудитория, пръсната на шест континента. Част от нея е със специално отношение към страната ни и желае да научи повече за нейната история, култура, традиции и настояще, а друга – иска да..

публикувано на 15.04.24 в 12:10