Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Алея в Албания носи името на Лика Янко

Снимка: Министерство на културата

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко, отишла си от този свят през 2001 г. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на България проф. Велислав Минеков, кметът на град Белш, Ариф Тафани и албанската заместник-министърка на културата д-р Мери Кумбе, съобщи Министерството на културата.

Лика Янко е родена в София като Евангелия Грабова, а съдбата на нейните родители е неразривно свързана с Албания. Животът й е пълен с премеждия и трудности преди критиката да започне да пише за нея като за „Пикасо в рокля”. Творбите й са повлияни от френските художници, Ван Гог, българската и албанската култура.


Още от категорията

снимка БНР Шумен

Дариха български носии за училището „Райна Княгиня“ в Салерно

Ротари клуб в Шумен зарадва с проекта "Носи я" Българското неделно училище "Райна Княгиня" в Салерно, Италия. На училището са подарени 10 прекрасни народни носии, съобщава БНР Шумен. Те са изработени от българска майсторка и са почти автентични...

публикувано на 03.01.22 в 11:06

Каква година изпращаме – българи в България и по света

Отива си една година, изпълнена с предизвикателства и неочаквани обрати. Тъгата, самотата, отчаянието се редуваха със смеха и надеждата – емоции, изострени до краен предел. Пандемията промени нашето ежедневие и пренареди приоритетите ни, а..

публикувано на 31.12.21 в 12:25
Добрин Добрев

Българската следа в Кипър през 2021 г.

Добрин Добрев, когото сме представяли неведнъж с изявите му на народен певец, живее в Кипър повече от 10 години – време, през което неуморно работи за културните връзки между двете страни. Благодарение на създадения от него Български културен и..

публикувано на 28.12.21 в 10:20
Подкасти от БНР