Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алея в Албания носи името на Лика Янко

Снимка: Министерство на културата

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко, отишла си от този свят през 2001 г. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на България проф. Велислав Минеков, кметът на град Белш, Ариф Тафани и албанската заместник-министърка на културата д-р Мери Кумбе, съобщи Министерството на културата.

Лика Янко е родена в София като Евангелия Грабова, а съдбата на нейните родители е неразривно свързана с Албания. Животът й е пълен с премеждия и трудности преди критиката да започне да пише за нея като за „Пикасо в рокля”. Творбите й са повлияни от френските художници, Ван Гог, българската и албанската култура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Вити Гайтани" представят фолклорен спектакъл в Монреал

Клуб за народни танци "Вити Гайтани" ще представи днес от 19.00 ч. местно време в Монреал, Канада, танцовия спектакъл „Да съхраним българското“. Събитието, което ще се проведе на адрес 1191 rue Sauvé, Montréal, QC, H2C1Z8 , се организира със..

публикувано на 13.04.24 в 07:10

Ден на отворените врати в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена

Ден на отворените врати обяви за 13 април от 10:30 до 12:30 ч. местно време Българо-австрийското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена.  Програмата предвижда демонстрационни учебни часове, които ще дадат възможност на родителите на..

публикувано на 12.04.24 в 15:09
Снимка: FB/Салон за българска култура и духовност

Българската естрада от 60-те и 70-те години звучи в Чикаго

Знаете ли какво е общото между Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, група "Диана експрес"? Всички тези знакови за страната ни изпълнители започват своя професионален път през 60-те и 70-те години на XX век и бележат..

публикувано на 12.04.24 в 12:15