Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Алея в Албания носи името на Лика Янко

Снимка: Министерство на културата

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко, отишла си от този свят през 2001 г. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на България проф. Велислав Минеков, кметът на град Белш, Ариф Тафани и албанската заместник-министърка на културата д-р Мери Кумбе, съобщи Министерството на културата.

Лика Янко е родена в София като Евангелия Грабова, а съдбата на нейните родители е неразривно свързана с Албания. Животът й е пълен с премеждия и трудности преди критиката да започне да пише за нея като за „Пикасо в рокля”. Творбите й са повлияни от френските художници, Ван Гог, българската и албанската култура.


Още от категорията

Желязната църква

Българчета ще сурвакат дипломати в Истанбул

Деца от българското неделно училище в Истанбул ще сурвакат на 26 декември дипломати на тържеството в българското Генерално консулство в града край Босфора. Традиционната инициатива е подкрепена от Тракийското дружество "Георги Сапунаров" в Хасково и..

публикувано на 25.12.21 в 12:47
Здравка Владова-Момчева

Здравка Владова-Момчева: Човечността е скромно чудо, продължаващо веригата на доброто

„Милостта е най-ценното човешко качество, присъщо на избрани“, изрича Ник Нелсън, литературен герой и джентълмен от плът и кръв. В разказа си „Милост“ Здравка Владова-Момчева преплита истински истории, за да ни предаде посланието си за..

публикувано на 25.12.21 в 11:10

Дарителска кампания събира книги за българското училище в Братислава

Благотворителна кампания, в полза на Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава, обявиха Изпълнителната агенция по горите - ИАГ, Североизточно държавно предприятие - СИДП, Българското дружество за защита на птиците и Югоизточно държавно..

публикувано на 22.12.21 в 12:38
Подкасти от БНР