Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Алея в Албания носи името на Лика Янко

Снимка: Министерство на културата

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко, отишла си от този свят през 2001 г. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на България проф. Велислав Минеков, кметът на град Белш, Ариф Тафани и албанската заместник-министърка на културата д-р Мери Кумбе, съобщи Министерството на културата.

Лика Янко е родена в София като Евангелия Грабова, а съдбата на нейните родители е неразривно свързана с Албания. Животът й е пълен с премеждия и трудности преди критиката да започне да пише за нея като за „Пикасо в рокля”. Творбите й са повлияни от френските художници, Ван Гог, българската и албанската култура.


Още от категорията

Българското училище в Милано посрещна Дядо Коледа и гледа с оптимизъм към Новата година

„Дядо Коледа, не искам подарък за себе си, но направи така, че котенцето ми да се завърне у дома...” Писмото на едно българско дете в Милано вече пристигна в Лапландия, а питомците на неделното училище „Пейо Яворов” в италианския град посрещнаха Добрия..

публикувано на 17.12.21 в 11:59
Снимка: facebook/Асоциация-на-българските-училища-в-чужбина

В 43 държави на 6 континента учат българчетата зад граница

Общо 373 са неделните училища, които провеждат обучение в чужбина през тази учебна година. Те се намират в 43 държави на 6 континента. В тях се обучават общо 34 296 ученици и кандидат-студенти, съобщи Министерството на образованието. През тази учебна..

публикувано на 08.12.21 в 16:15

Електронни помагала ще подпомагат обучението в българските училища зад граница

Висши училища в България разработиха електронни обучителни помагала по български език, история и география за учениците и учителите от българските училища в чужбина. Материалите бяха демонстрирани и обсъдени по време на Втория балкански форум под..

публикувано на 07.12.21 в 17:31
Подкасти от БНР