Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Алея в Албания носи името на Лика Янко

Снимка: Министерство на културата

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко, отишла си от този свят през 2001 г. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на България проф. Велислав Минеков, кметът на град Белш, Ариф Тафани и албанската заместник-министърка на културата д-р Мери Кумбе, съобщи Министерството на културата.

Лика Янко е родена в София като Евангелия Грабова, а съдбата на нейните родители е неразривно свързана с Албания. Животът й е пълен с премеждия и трудности преди критиката да започне да пише за нея като за „Пикасо в рокля”. Творбите й са повлияни от френските художници, Ван Гог, българската и албанската култура.


Още от категорията

Външно министерство евакуира българи от Южна Африка

10 българи са напуснали Република Южна Африка със съдействието на Министерството на външните работи. Те са евакуирани с румънски полет с други граждани на ЕС. За организацията на завръщането активно са съдействали българските посолства в Претория и..

публикувано на 30.11.21 в 12:49
В Българския теоретичен лицей „В. Левски” в Кишинев

Илияна Йотова: Да върнем влиянието на българската култура зад граница

Липсата на диалог с другите две важни институции в държавата - Народното събрание и Министерския съвет, е попречило да бъдат осъществени голяма част от идеите на президента и вицепрезидента по отношение на политиките към българите зад граница. Това..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Българите в чужбина могат да гледат онлайн филми от „БГ екран онлайн“

Българите зад граница ще могат да гледат свободно в интернет над 20 избрани български филма в рамките на второто издание на кинофестивала „БГ екран онлайн“, който стартира на 29 ноември 2021 г. За това съобщава българското Външно министерство. Събитието..

публикувано на 25.11.21 в 14:27
Подкасти от БНР