Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в България и в много държави по света е динамична и доведе до нови промени в режима за влизане на чужди граждани на територията на някои страни. Ето актуална информация за пътуващите:

Германия обяви България и Хърватия за високорискови държави. Считано от 24 октомври 2021 г., неделя, Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България, след като страната ни бе класифицирана като високорисков регион заради Covid-19. Всички пристигащи от България лица трябва да попълнят дигитална форма за предварителна регистрация и да разполагат с полученото потвърждение. То се проверява от превозвача и при преценка - от германската гранична полиция.

Пътуващите от страната ни граждани следва също така да представят Covid сертификат – отрицателен тест (PCR-тест, направен не по-късно от 72 часа или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа преди влизането), сертификат за ваксинация или сертификат за преболедуване. Тест не се изисква от деца под 12 години. Сертификатът/ тестът трябва да бъде качен на специализирана платформаПътуващите следва да използват индивидуалния линк, който са получили в потвърждението за направена дигитална предварителна регистрация (PDF документ). 

Граждани, които не са ваксинирани или не могат да докажат, че са преболедували коронавирусната инфекция в рамките на последните 6 месеца, подлежат на задължителна 10-дневна домашна карантина. Тя  може да бъде прекратена след предоставяне на отрицателен PCR-тест най-рано 5 дни след влизане в Германия. Резултатът трябва да се съхранява в продължение на 10 дни след теста. 

Децата под 12 годишна възраст подлежат на задължителна  пет дневна домашна карантина, която изтича автоматично на 5-ия ден от пристигането в Германия. Следва да се има предвид, че е възможно изискванията да се различават в различните федерални провинции.

Франция постави България, Естония, Латвия, Литва и Румъния „под наблюдение“ във връзка със ситуацията с Covid-19.
Това означава, че посочените държави продължават да бъдат в „зелена зона“, но неваксинираните граждани и тези, които не разполагат със сертификат за преболедуване, трябва да разполагат с негативен PCR тест или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди отпътуването (отпътуване на първия полет при пътуване с прекачване), а не както беше досега 72 часа преди отпътуването.

Великобритания въвежда нови облекчения за ваксинираните чужденци, пътуващи от т.нар. не-червени зони, в т.ч. и от България. От неделя 24 октомври те ще могат да си направят по-евтин тест след влизането на територията на Острова. Новото правило важи само за напълно ваксинираните граждани на ЕС европейци - деца и възрастни, които представят сертификат за ваксинация. Вместо PCR тест, те ще могат да си направят по-евтиния антигенен тест на втория ден след пристигането си във Великобритания. Тестът трябва да е направен от частна лаборатория, одобрена от британските власти.

Денят на пристигането в страната се брои за ден 0, така че пътниците реално имат на разположение три дни да си направят теста. Ако тестът излезе положителен, лицата ще трябва да се карантинират и да потвърдят резултата с PCR тест, който ще се покрива от британската държава.
За неваксинираните е предвидена възможност да влязат свободно срещу PCR или антигенен тест, направен до три дни преди пътуването. Тестът следва да бъде във формата на цифров Covid сертификат на ЕС. Глоба от 500 паунда ще платят гражданите, които пристигат на границата с изтекъл тест или без такъв.

Остава в сила и изискването за попълване на формуляр за локализиране на пътниците. Той може да се попълни най-рано 48 часа преди пътуването.

Израел обяви, че от 1 ноември т.г. се готви да отвори границите си за индивидуални туристи, ваксинирани срещу Covid-19 през последните шест месеца, съобщи Ройтерс. Условието е те да не пристигат от „червени“ страни с тежки огнища. Обсъжда се и допускането на преболедували чужденци, но за тях ще има определени допълнителни изисквания. Планът предстои да бъде одобрен от правителството и "ще подлежи на промени в зависимост от по-нататъшния развой на пандемията и откриването на нови вирусни варианти", се казва в официално изявление на властите.

През миналата седмица, израелският премиер Нафтали Бенет обяви пред министрите си, че "докато Израел постепенно излиза от Делта вълната, инфраструктурата се подготвя за сценария "Омега" - кодовото име за възможен нов вариант на вируса.

Напомняме, че от пролетта на 2020 г. израелските граници са почти изцяло затворени за чужди граждани.

Дания преустановява категоризацията по цветове заради Covid-19 за държави от ЕС и Шенгенското пространство. Лицата, пристигащи от тези държави, включително и от България, ще могат да влизат свободно в Дания при представяне на сертификат за ваксинация, за преболедуване или за отрицателен тест за коронавирус. Новите правила влизат в сила от понеделник, 25 октомври 2021 г., съобщи посолството ни в Копенхаген.

Пристигащите от ЕС и Шенгенското пространство, които НЕ притежават съответния сертификат, следва да направят PCR тест не по-късно от 24 часа след влизането си в Дания. Новите изисквания за влизане в страната важат и за граждани с датско гражданство или с постоянно местожителство в Дания.

Тайланд отваря границите си за напълно ваксинирани срещуCovid-19 туристи от България. Те ще могат да посещават азиатската държава без карантина от следващия месец,  съобщава ТАСС.Властите публикуваха списък с 46 държави и територии, чийто граждани със завършен ваксинационен цикъл няма да бъдат поставяни в изолация след пристигането си, считано от 1 ноември 2021. В него, освен България, попадат и Австрия, Белгия,Канада, Китай, Чехия, Дания, Франция, Германия, Полша, Португалия,Испания, Швеция, Швейцария,Великобритания и Съединените щати.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всеки от нас вече е потенциален инвеститор, дори с малка сума от заплатата си

В съвременния свят вече не е достатъчно да познаваш отделните парични единици на държавите и да знаеш как техните валути се съотнасят спрямо българския лев. Обръщането на лева в евро и обратното отдавна не решава нашите финансови проблеми и не е част от..

публикувано на 26.03.24 в 13:40

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05