Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поиска оперативен план при натиск по външните граници на ЕС

Румен Радев и Ангела Меркел
Снимка: Facebook /Румен Радев

В Брюксел президентът Румен Радев, който участва в двудневното заседание на Европейския съвет, е обсъдил с германския канцлер Ангела Меркел българското вето за еврочленството на Северна Македония. По думите му Меркел е приела за лична кауза България да отвори задължително вратата за евроинтеграция още тази година, предаде БТА.

По време на дебатите по темата миграция Радев е повдигнал въпроса за оперативни планове за защита на външните граници на ЕС, особено сухопътните. По думите му ЕС трябва да разполага с план за действие в случай на рязък миграционен натиск.

Българският президент е коментирал и срива в отношенията НАТО-Русия, като е препоръчал диалогът с Русия да продължи. „Ако погледнем обстановката на Балканите и в глобален план, ще видим, че няма как да продължаваме без диалог“, е казал държавният глава.

Предложението на президента Румен Радев да се премахне или поне намали цената на квотите на въглеродните емисии, дадено на европейските лидери във връзка с омекотяване на удара от енергийните цени, е било отхвърлено, предаде от Брюксел кореспондентката на БНР Ангелина Пискова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05