Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поиска оперативен план при натиск по външните граници на ЕС

Румен Радев и Ангела Меркел
Снимка: Facebook /Румен Радев

В Брюксел президентът Румен Радев, който участва в двудневното заседание на Европейския съвет, е обсъдил с германския канцлер Ангела Меркел българското вето за еврочленството на Северна Македония. По думите му Меркел е приела за лична кауза България да отвори задължително вратата за евроинтеграция още тази година, предаде БТА.

По време на дебатите по темата миграция Радев е повдигнал въпроса за оперативни планове за защита на външните граници на ЕС, особено сухопътните. По думите му ЕС трябва да разполага с план за действие в случай на рязък миграционен натиск.

Българският президент е коментирал и срива в отношенията НАТО-Русия, като е препоръчал диалогът с Русия да продължи. „Ако погледнем обстановката на Балканите и в глобален план, ще видим, че няма как да продължаваме без диалог“, е казал държавният глава.

Предложението на президента Румен Радев да се премахне или поне намали цената на квотите на въглеродните емисии, дадено на европейските лидери във връзка с омекотяване на удара от енергийните цени, е било отхвърлено, предаде от Брюксел кореспондентката на БНР Ангелина Пискова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16