Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва изплащането на първите осигурени с втора пенсия

Снимка: архив-БНР

През септември са сключени първите над 250 договора за изплащане на втори пенсии от частните пенсионни дружества на жени навършили пенсионна възраст.

Първи право на втора пенсия имат жените, родени в началото на 1960 г. Всяка десета от тях е имала в партидата си достатъчно средства за пожизнено плащане на втората пенсия. Останалите ще получат парите си разсрочено или еднократно.

Средно сумите по индивидуалните сметки са между 17 000 и 22 000 лева и позволяват да се получават пенсии от 300 лв. на месец в рамките на 5-6 години. Първите втори пенсии за мъже ще бъдат изплатени през 2024 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10