Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA FEST в София

На фокус - обществените процеси, които дават импулс на дигиталните изкуства днес

Снимка: Facebook /Da Fest

Какви са новите артистични практики и значими постижения в най-динамично развиващата се арт сфера - дигиталните изкуства? Това ще разберем в дните до 30 октомври чрез събитията от програмата на осмия Международния фестивал за дигитални изкуства DA FEST, организиран в София от Национална художествена академия (НХА) и Фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова.

Фестивалът стартира през 2009 г. като инициатива на Магистърската програма „Дигитални изкуства” на Националната художествена академия, припомня доц. д-р Венелин Шурелов.

Венелин Шурелов

„Ние счетохме, че това е едно логично продължение на процесите, които текат в ателието по дигитални изкуства на Академията. Защото за нас, творците, е необходим контекст, необходима е среда. За да създадем общност, тя трябва да бъде снабдена с живи примери, с циркулация на световни автори и на световно изкуство. И това всъщност правим от 2009 г. - опитваме се да синхронизираме едни глобални процеси, които тресат и витализират съвременното изкуство, снабдяват го с много съвременни теми, техники, практики. И ние, българите, имаме привилегията да стоим на тази световна карта”, казва Венелин Шурелов пред БНР-Радио София.

След първите три издания на ДА Фест, той се трансформира в биенале, като до момента в него са участвали над 400 автори от цял свят. „Много от международните творци, които минават през фестивала, казват, че като артистичен дух София подобна на Берлин преди 15-20 години. Забелязват възраждането на града, циркулацията на нови идеи, хора и практики“ обяснява Шурелов, който е преподавател в НХА и един от най-добрите български сценографи.

И тази година събитието ще събере над 30 изтъкнати творци от международната художествена сцена, млади автори и студенти от НХА. Предвидени са изложби, аудио-визуални, театрални и танцови пърформанси, видео арт прожекции, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, роботика и генеративни системи, лекции и презентации, творчески работилници и концерти. „Дигиталните изкуства са в този преход, в който естетиката се вижда не толкова като визуално събитие, а като социално такова и представя процесите, които ни правят по-достоверни. Защото в живота има и епидемия, локдауни, бъгове“ – обяснява Венелин Шурелов. И тъй като технологиите са твърде активна, витална част от всекидневието ни, може би затова артистите прибягват до тях, за да направят общуването с хората по-актуално и адекватно, добавя още той.

Подготовката на изложбите от DA Fest в Галерия „Академия “

От миналото издание събитията в програмата на ДА Фест са „разпръснати“ из различни локации в столицата. Тази година няма да прави изключение, като голямата изложба, с която ще бъде открито осмото издание е разположена в галерия „Академия“ на НХА, откъдето всичко започва.

Снимки: Facebook /Da Fest, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15
Сн.: Клуб на българските жени и семейства в Хамбург

За поредна година български хумор завладява Хамбург

На какво се смеят варненци, бургазлии, габровци и софиянци? А българите извън страната? Студентите и хазяите, дето им дават квартира? Отговор за пореден път ще търси Биеналето на българският хумор в Хамбург. СЕДЕМнаДЕСЕТО (така го изписват те)..

публикувано на 07.04.24 в 06:30

“Златен Кукерикон” за творци в областта на хумора и сатирата

На церемония Сатиричният театър “Алеко Константинов” ще връчи тази вечер наградите “Златен Кукерикон” за принос в развитието на изкуството на комедията и сатирата. С отличията в категориите “Млада надежда”, “Мъжка роля”, “Женска роля”, “Режисура”,..

публикувано на 07.04.24 в 06:00