Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще изискват от пристигащите документ за ваксинация срещу Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските власти обявиха нови правила за влизане с въздушен транспорт в САЩ от 8 ноември 2021 г., с които отпадат досегашните териториални ограничения, основани на престоя или преминаването на пътниците през определени държави в последните 14 дни.

По информация на посолството ни във Вашингтон всички чуждестранни граждани, които пристигат по въздух, ще е необходимо да бъдат напълно ваксинирани срещу Covid-19 с ваксина, одобрена от Агенцията по храни и лекарства на САЩ или от Световната здравна организация. Към 25 октомври 2021 г. това са ваксините на: Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen/J&J, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm, Sinovac.

Документът, доказващ пълна ваксинация, трябва да бъде представен още преди качването на борда на самолета.

Пътниците ще трябва да представят на авиокомпанията преди излитането и негативен резултат от вид NAAT тест (вкл. PCR) или антигенен тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от три дни преди първия полет.

Децата и младежите от 2 до 18-годишна възраст са освободени от изискването за ваксинация, но не и от изискването за представяне на тест.

Сред освободените от изискването за ваксинация са и притежателите на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6, както и служителите на ООН. Те обаче ще следва да представят на авиокомпанията тест, направен до един ден преди полета, както и доказателства за насрочено тестване и за осигурено място на карантиниране (до излизането на резултата от теста) след пристигането в САЩ. В случай че предвиждат престоят им в САЩ да надхвърли два месеца, ще са длъжни да представят и доказателства за насрочена в 60-дневен срок от пристигането им ваксинация срещу COVID-19.  

Изключение от изискването за ваксинация има и за гражданите, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински противопоказания или идват от държави с обективен недостиг на ваксини, включени в списък на СЗО, съобщи българското Министерство на външните работи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50