Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Виетнам искат да подновят студентския обмен

Снимка: president.bg

Вицепрезидентът на Виетнам Во Тхи Ан Суан е на официално посещение в България по покана на българската ѝ колега Илияна Йотова. Миналата година България и Виетнам отбелязаха 70 години дипломатически отношения. Визитата на Во Тхи Ан Суан е първата в Европа след избирането ѝ на длъжността.

По време на разговорите бяха изтъкнати дългогодишните традиции в областта на образователния обмен. „Благодаря на българската държава и българския народ, че подготвиха хиляди наши възпитаници, много от които заемат висши държавни постове. Тези хора допринасят за по-тесните връзки между нашите две държави и два народа“, подчерта Во Тхи Ан Суан. Вицепрезидентът Йотова се обяви за възстановяване на тази традиция и за разширяване на възможностите за студентски обмен. Тя изрази надежда за положителен отговор на отправеното от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ предложение за гост-лектор по виетнамски език във висшето ни училище в рамките на Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между България и Виетнам.  

Виетнамският вицепрезидент отбеляза позитивната тенденция на 50-процентов ръст в търговско-икономическия обмен за тази година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19
Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55