Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов, директор на Камарата на строителите:

Екстремално нарастват цените в строителството

Снимка: Ани Петрова

Строителният сектор се нарежда сред най-засегнатите от пандемията от коронавирус, а допълнителни пречки пред нормалното му функциониране поставят хвърчащите цени на суровините и материалите. Строителите обаче привиждат светъл лъч в Плана за възстановяване и в оперативните програми, от които догодина се очаква финансиране за редица дейности и проекти.

Неслучайно още в началото на пандемията в развитите страни се заговори, че именно строителството е моторът, който ще изтегли икономиката в очертаващата се глобална криза, припомня Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Но на фона на втората година от един изключително тежък цикъл за целия свят картината в бранша, по думите му, изглежда сложна, объркана и противоречива.

Валентин Николов

“Говорим за екстремално нарастване на цените с много бързи темпове – продължава Валентин Николов. – Строителството е консервативен отрасъл, инвестиционният процес е бавен и когато се извършва планиране при определени условия и после те се променят драстично, се получава сериозен срив на пазара. И докато старите демокрации все пак имат някакви механизми за противодействие, ние, българите, се учим най-бавно и най-трудно. Освен това липсва диалог с управляващите.”

Според специалиста пандемията наподобява спусък, задвижил множество процеси, в които проблемите се оказват изключително сложни и дълго време ще се търси тяхното решаване. Това е и причината Камарата на строителите да настоява за среща със служебния премиер Стефан Янев.

Ние искаме да предложим с министерско постановление да се извърши индексация на цените – обяснява Валентин Николов. – В същото време трябва да започне сериозна работа както от страна на експертната общност, така и от страна на изпълнителната, а впоследствие и на законодателната власт за изработването на цялостен работещ механизъм – промени в доста закони и нормативни документи, за да може вече да отиваме към западноевропейския модел. Ние трябва да вървим заедно, това е ключовата дума, като се балансират интересите на всички участници в процеса.”

Не е вярно, че нормата на печалба в строителния бранш е доста висока, твърди Валентин Николов.

Нормата на печалбата в България е нормална - създава се невярна представа за това, че е прекалено голяма и надута. Тя обаче е различна в различните сектори на строителството, защото всеки има своята специфика и това е подходът на колегите ни в Западна Европа. Например в Люксембург до 2% ръст на инфлацията се поема от изпълнителя. А когато в кратък период от време се получи такъв срив на пазара, тогава в отделните сектори – високо строителство, пътно строителство, електроизграждане, ВиК и т.н., с различен процент се коригира цената на строителния продукт.”

У нас най-трудно се очаква да бъде във високото строителство, тъй като в него участват почти всички елементи от останалите сектори, прогнозира Николов.

Съставил: Диана Цанкова /по интервю на БНР “Христо Ботев”/

Снимки.: Ани Петрова, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20