Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов, директор на Камарата на строителите:

Екстремално нарастват цените в строителството

Снимка: Ани Петрова

Строителният сектор се нарежда сред най-засегнатите от пандемията от коронавирус, а допълнителни пречки пред нормалното му функциониране поставят хвърчащите цени на суровините и материалите. Строителите обаче привиждат светъл лъч в Плана за възстановяване и в оперативните програми, от които догодина се очаква финансиране за редица дейности и проекти.

Неслучайно още в началото на пандемията в развитите страни се заговори, че именно строителството е моторът, който ще изтегли икономиката в очертаващата се глобална криза, припомня Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Но на фона на втората година от един изключително тежък цикъл за целия свят картината в бранша, по думите му, изглежда сложна, объркана и противоречива.

Валентин Николов

“Говорим за екстремално нарастване на цените с много бързи темпове – продължава Валентин Николов. – Строителството е консервативен отрасъл, инвестиционният процес е бавен и когато се извършва планиране при определени условия и после те се променят драстично, се получава сериозен срив на пазара. И докато старите демокрации все пак имат някакви механизми за противодействие, ние, българите, се учим най-бавно и най-трудно. Освен това липсва диалог с управляващите.”

Според специалиста пандемията наподобява спусък, задвижил множество процеси, в които проблемите се оказват изключително сложни и дълго време ще се търси тяхното решаване. Това е и причината Камарата на строителите да настоява за среща със служебния премиер Стефан Янев.

Ние искаме да предложим с министерско постановление да се извърши индексация на цените – обяснява Валентин Николов. – В същото време трябва да започне сериозна работа както от страна на експертната общност, така и от страна на изпълнителната, а впоследствие и на законодателната власт за изработването на цялостен работещ механизъм – промени в доста закони и нормативни документи, за да може вече да отиваме към западноевропейския модел. Ние трябва да вървим заедно, това е ключовата дума, като се балансират интересите на всички участници в процеса.”

Не е вярно, че нормата на печалба в строителния бранш е доста висока, твърди Валентин Николов.

Нормата на печалбата в България е нормална - създава се невярна представа за това, че е прекалено голяма и надута. Тя обаче е различна в различните сектори на строителството, защото всеки има своята специфика и това е подходът на колегите ни в Западна Европа. Например в Люксембург до 2% ръст на инфлацията се поема от изпълнителя. А когато в кратък период от време се получи такъв срив на пазара, тогава в отделните сектори – високо строителство, пътно строителство, електроизграждане, ВиК и т.н., с различен процент се коригира цената на строителния продукт.”

У нас най-трудно се очаква да бъде във високото строителство, тъй като в него участват почти всички елементи от останалите сектори, прогнозира Николов.

Съставил: Диана Цанкова /по интервю на БНР “Христо Ботев”/

Снимки.: Ани Петрова, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Радев

Банковият сектор на България вече е част от механизмите на еврозоната

За присъединяването на България към еврозоната въпросът не е дали, а кога. Такова мнение изказа управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства..

публикувано на 15.03.24 в 18:30

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел. По..

публикувано на 12.03.24 в 19:08
Кристалина Георгиева

Реалистично е през 2025 г. България да въведе еврото

Не бих се фиксирала върху дата, важното е през 2025 г. България да е в еврозоната и това е реалистично . Така отговори на брифинг в София управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Знаем, че за България влизането в..

публикувано на 12.03.24 в 11:49