Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две фотоизложби и филм за големия алпинист Боян Петров

Боян Петров
Снимка: архив

Две фотоизложби ще предшестват премиерата в София на филма "Отново съм тук" за големия български алпинист Боян Петров. Първата от тях може да бъде видяна от 1 до 22 ноември в пространството пред "Кино Кабана" до НДК, а втората -  от 22 ноември до 6 декември в градинката пред "Кристал" в столицата. Изложбите ще включват подбрани филмови кадри и фотографии от личния архив на Боян Петров, съобщава сайтът Impressio.

Филмът "Отново съм тук" проследява опита на Боян Петров да изкачи 8-хилядния връх Шиша Пангма, който се оказва последен в кариерата на алпиниста. Именно там Боян изчезва и въпреки мащабната спасителна акция, не е открит.

Българската премиера на лентата ще е на 29 ноември в рамките на "Киномания" и "Дни на предизвикателствата". От 3 декември филмът тръгва в кината в цялата страна."Отново съм тук" е удостоен с награда за най-добър изследователски и приключенски филм от 69-тото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия. Режисьор на лентата е Поли Генчева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05

Къде ми са детските книжки, кажи ми, мой прашен сандък*

"Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат"– с тези думи започва разказът "Дворецът от сладолед" от книгата "Приказки по телефона" на Джани Родари, един от най-обичаните детски..

публикувано на 02.04.24 в 08:10

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10