Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските оранжерийни зеленчуци ще са мираж през зимата

Над 90 % от оранжерийните производители у нас вероятно ще се откажат да работят

Снимка: архив

Българските зеленчуци са предпочитани заради вкусовите си свойства, но предстоящата зима вероятно ще принуди българите да купуват изцяло вносни домати и краставици. Производителите на оранжерийна продукция предупреждават, че пазарът може да остане без зеленчуци родно производство. Причината – висока себестойност на продукцията.

Всеизвестно е, че оранжерийното производство е едно от най-скъпите в земеделския сектор, а в настоящия момент производителите изчисляват, че е по-разумно да затворят. „Положението е плачевно. Три пъти са скочили цените на ток, газ, торове, препарати, пелети – това, което за нас е най-необходимо“, посочи пред БНР оранжерийният производител Атанаска Бялкова, която много добре познава проблемите отвътре:

„По-разумното е да затворим оранжериите и да не работим. Обаче ние даваме хляб на около 30 хиляди човека в България, представете си какво ще се случи с тези хора?“

По думите ѝ, близо 90% от оранжерийните производители ще предпочетат да не засаждат нищо, защото вместо печалба, това ще им донесе големи загуби. Атанаска Бялкова дава и конкретен пример:

„Преди, когато газа беше на по-нормални цени, само отоплението за килограм домати излизаше 1-1.50 лв.  Ако сега го умножим минимум по три и прибавим торове и препарати, които също са поскъпнали, значи 5-6 лева ще излиза от оранжерията кило домати или краставици. Кой човек ще отиде да ги купи на тази цена?- пита производителката. Според нея изходът от ситуацията е един:

„ Да, това е изходът – внос. И хората ще ядат зеленчуци от Гърция, Турция, Албания. Там не знаем какви ще са цените, но всеки тук е наясно, че българското оранжерийно производство е най-скъпо. Защото при нас винаги токът и природният газ са били най-скъпи и ние не можем да си позволим да продаваме на ниски цени. Трябва да дадем и заплати на работниците, пък за нас – каквото остане.“

Освен предизвикателствата с цените на енергоносителите, с които секторът се сблъсква, подобно на всички останали бизнеси в последните месеци, оранжерийните производители в България от години водят и една друга битка. Тя е с нелоялната конкуренция на хора, които продават вносни плодове и зеленчуци на по-ниски цени, но обявявайки ги за произведени в България. Към тези проблеми се прибавят и още, свързани с субсидирането на оранжерийното производство у нас:

„Всеизвестно е, че в оранжерийното производство вземаме най-малки субсидии в цяла България. Парите никога не са били разпределяни според това колко стока изнасяш на пазара, а според това дали си животновъд, зърнопроизводител, зеленчукопроизводител. Ние винаги сме били ощетени. Нещата малко се пооправиха в последните години, но като гледам какво се случва в държавата, не очаквам някакво слънце да проблесне при нас. Ето, отново се дават средства на големите животновъди и зърнопроизводители, а ние винаги сме били в тъча.“

Атанаска Бялкова с огорчение допълва, че браншът им дори не е поканен да участва в провеждащите се разговори относно мерките и схемите за подпомагане през следващия програмен период на ЕС. Заради всички натрупани проблеми оранжерийните производители настояват за спешна среща със служебния премиер и министъра на земеделието и предупреждават за масови протестни действия. Основните им очаквания?

„Да направят субсидиите за оранжерийно производство както са в цяла Европа, защото ние вземаме най-малката субсидия. Да ни махнат акциза на горивата, защото ние плащаме акцизи, а зърнопроизводителите- не“ – обобщава Атанаска Бялкова. И е категорична, че е въпрос на дни производителите да вземат решение дали 30-те хиляди работещи в оранжериите ще останат без препитание за зимата.

Интервю: Веселина Миланова, БНР-„Хоризонт“
Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: архив, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09

Натрупаната инфлация за последните 3 години е 30%

Националният статистически институт (НСИ) очаква висока оценка от проверката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза пред БНР председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов. До края на април ще има доклад и юни се очаква да..

публикувано на 31.03.24 в 16:03