Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МВнР към Северна Македония: Говорът на омразата е отрицание на европейските ценности

Снимка: архив

Агресивната политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство по време на предизборната кампания за кмет на Скопие са пореден пример за налаганата в Северна Македония атмосфера на нетолерантност към нейни граждани с българско самосъзнание и към България, се посочва в позиция на българското МВнР. Оттам заявяват, че е категорично неприемливо използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне, както и че подобно поведение е отрицание на основните европейски ценности, посочват от българското Външно министерство.

Република България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право.

По време на кампанията спечелилата изборите за кмет на Скопие независима кандидатка Данела Арсовска, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, беше обвинена, че притежава и българско гражданство, но е скрила това. „Името ми е Данела Йовановска, по името на моя дядо Дане, македонец, скопянин. Цяла Македония знае кой продаде македонските национални интереси“, отговори тя на обвиненията.