Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МВнР към Северна Македония: Говорът на омразата е отрицание на европейските ценности

Снимка: архив

Агресивната политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство по време на предизборната кампания за кмет на Скопие са пореден пример за налаганата в Северна Македония атмосфера на нетолерантност към нейни граждани с българско самосъзнание и към България, се посочва в позиция на българското МВнР. Оттам заявяват, че е категорично неприемливо използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне, както и че подобно поведение е отрицание на основните европейски ценности, посочват от българското Външно министерство.

Република България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право.

По време на кампанията спечелилата изборите за кмет на Скопие независима кандидатка Данела Арсовска, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, беше обвинена, че притежава и българско гражданство, но е скрила това. „Името ми е Данела Йовановска, по името на моя дядо Дане, македонец, скопянин. Цяла Македония знае кой продаде македонските национални интереси“, отговори тя на обвиненията.

Още от категорията

Хорхе Милтон Капитанич (вляво) с посланика на Аржентина в България Алфредо Атанасов.


Снимка: Facebook /Хорхе Милтън Капитанич

Аржентинската провинция Чако предлага огромен потенциал за български инвестиции

Инвестиции, търговия и култура - това бяха основните акценти на посещението в София на Хорхе Капитанич, губернатор на провинция Чако в Аржентина и най-високопоставеният официален представител на тази страна, който е идвал в България през последните..

публикувано на 25.05.22 в 12:49
Асен Василев

България иска разяснения от Еврокомисията за вноса на руски газ в ЕС

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев призова Еврокомисията да изясни дали различните държави в ЕС са третирани различно от "Газпром" и има ли нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки. Това стана след информации,..

публикувано на 25.05.22 в 08:42
Среща на премиерите на България и Република Северна Македония в Рим

Кирил Петков: За България и за Северна Македония е важен конструктивният диалог

Българският премиер Кирил Петков не се е ангажирал със срокове за отпадане на българското вето за начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС. Това каза той след снощната си среща в Рим с премиера на западната ни съседка Димитър..

публикувано на 24.05.22 в 10:38