Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МВнР към Северна Македония: Говорът на омразата е отрицание на европейските ценности

Снимка: архив

Агресивната политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство по време на предизборната кампания за кмет на Скопие са пореден пример за налаганата в Северна Македония атмосфера на нетолерантност към нейни граждани с българско самосъзнание и към България, се посочва в позиция на българското МВнР. Оттам заявяват, че е категорично неприемливо използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне, както и че подобно поведение е отрицание на основните европейски ценности, посочват от българското Външно министерство.

Република България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право.

По време на кампанията спечелилата изборите за кмет на Скопие независима кандидатка Данела Арсовска, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, беше обвинена, че притежава и българско гражданство, но е скрила това. „Името ми е Данела Йовановска, по името на моя дядо Дане, македонец, скопянин. Цяла Македония знае кой продаде македонските национални интереси“, отговори тя на обвиненията.

Още от категорията

Президентът Румен Радев е на посещение в Хамбург

На 17 май е последният ден от визитата на президента Румен Радев в Германия. Планирана е среща с министър-председателя на федералната провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер. В края на пътуването си държавният глава ще разговаря с..

публикувано на 17.05.22 в 09:54

Започна евакуацията на украинските защитници в "Азовстал"

264 ранени украински бойци са евакуирани с автобуси от стоманодобивния комбинат "Азовстал" в Мариупол. Те остават в окупирана от руските сили територия и ще бъдат разменени за пленени руски военни, каза украинският зам. министър на отбраната Хана..

публикувано на 17.05.22 в 08:56

България и Нидерландия ще създават общ фонд за инвестиции в земеделието

България и Нидерландия ще работят за създаването на общ фонд за инвестиции в нови технологии в земеделието, който може да заработи до септември. Това обяви на брифинг премиерът Кирил Петков след среща в София с нидерландския си колега Марк Рюте,..

публикувано на 16.05.22 в 18:52