Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Викторината на Радио България показа ...

Познаваме ли историята на „Излел е Делю хайдутин"

Попитахме аудиторията на Радио България на десет езика, коя е годината, когато Валя Балканска записва „космическата“ песен „Излел е Делю хайдутин“?

Масовото мнение, изразено в отговорите на допитването е, че песента, полетяла на космическата совалка „Вояджър 1“ е записана през 1977 година. Това обаче е грешен отговор.

Песента е записана  9 години по-рано, през 1968 година, а ето и историята ѝ:

Американският етнолог Мартин Кейниг идва за първи път в България през 1966 година. Казва, че е бил напълно завладян от това, което е видял – магията на българската музика, танците ни и „този живец в очите на хората“. Връща се няколко пъти в България. По време на тези си посещения прави уникални снимки, записва стари български песни и автентични обичаи.

През 1968-а се запознава с 26-годишната тогава Валя Балканска. Пленен от звънкия ѝ глас, решава да запише нейни изпълнения в една класна стая в родното ѝ село. По-късно, този запис е избран сред хиляди други звукови образци от планетата, за да полети в космоса на американската совалка „Вояджър 1“, описана в селекцията като „Дельо хайдутин“ – песента на една овчарка“. 

„Тя просто изпя песента по магичен начин. И мисля, че тогава българите имаха нужда от Валя, от славата ѝ, защото това ги накара да се почувстват по-значими“, споделя Мартин Кейниг половин век по-късно, завръщайки се в България, за да ни пренесе назад във времето чрез своите фотоси от една изчезнала България.

„Тази песен си намери мястото, намери си мястото и България“, категорична е и изключителната Валя Балканска.

Благодарим на всички, които се включиха с предположенията си в нашата анкета! Имаме отговори от далечна Америка и Виетнам, от европейските държави – Германия, Франция, България, а също от Украйна, Русия, Турция и Гърция. Именно от аудиторията на Радио България, която чете страниците ни на гръцки и турски език, са дошли и най-много верни отговори на въпроса за „космическата“ песен на България.

Не спирайте да бъдете любопитни към българската култура, история и традиции и продължавайте да участвате в анкетите ни. Новият въпрос ще бъде наличен на страниците ни съвсем скоро.

Съставил: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05
Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06