Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Интересът към китайската култура в България расте

Институт „Конфуций“ организира цикъл лекции на известни личности по теми, свързани с Китай

Снимка: архив

Въпреки пандемията дейността на Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ не е замряла, а интересът към китайския език непрекъснато расте и той често е избиран като втори чужд език от студентите в специалност „Приложна лингвистика“. Институтът в старопрестолния град е основан през 2012 г. с основна дейност да разпространява и популяризира древната китайска култура, към която проявяват любопитство много съвременни българи. Директорът му, доц. д-р Искра Мандова съобщава, че е финализиран дори българо-китайски проект за образователни програми и методически указания за учителите по китайски език, вече одобрени от МОН.

Снимка: ВТУ – Св. св. Кирил и Методий

Водещо събитие през ноември са цикъл лекции на известни личности, свързани с азиатската държава. Сред лекторите са учени китаисти от Софийския университет и БАН, дипломати, специалисти по китайска медицина и пр. Тези лекции ще са публични, достъпни за широка публика също и онлайн.

Съставил: Гергана Манчева


Още от категорията

"Осем жени" – премиера в Младежкия театър

Мая Бабурска играе ролята на любимата си актриса Изабел Юпер от филма "Осем жени" в едноименния спектакъл по пиесата на Робер Тома в Младежкия театър "Николай Бинев". Постановката на младата режисьорка Биляна Петрова ще има премиера тази..

публикувано на 05.11.09 в 08:36

Премиерата на документален филм за 75-годишнината на БНР ще се състои в музикалното училище "Любомир Пипков"

Премиера на документалния филм "Славеите на Българското радио" ще се състои днес от 19.00 ч. в концертната зала на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Филмът е посветен на 75-годишнината на Българското национално..

публикувано на 04.11.09 в 08:47

Изложбата "Аполония Понтийска – столетие археологически проучвания" се открива в НАМ

Изложбата "Аполония Понтийска - столетие археологически проучвания" се открива днес в Националния археологически музей. Организатори на еспозицията са Националният археологически институт с музей при БАН и Археологическият музей в Созопол. От..

публикувано на 03.11.09 в 11:17