Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на обявите за дистанционна работа

Зеленият сертификат вече се появява като изискване

Снимка: unsplash

Продължава да се наблюдава ръст на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа и делът им през октомври е13,5%. Увеличението спрямо предходния месец е със 7%, като за последните четири месеца този ръст е 29%, показва проучване на динамиката на пазара на труда у нас, изготвено от HR компания и популярен кариерен сайт. 

Като цяло през октомври е регистриран спад на публикуваните обяви за работа - броят им е почти 44 000, което е с 8,4 на сто по-малко спрямо септември. Ако направим сравнение на годишна база обаче ще видим, че обявите са с 55% повече от октомври 2020 г.

На първо място по дял на новите обяви за работа продължава да бъде секторът „Търговия и продажби“ - с 21%. ИТ-браншът все по-уверено задържа втората позиция, като е увеличил своя дял от 16% на 18%, а на трето място остава „Производство“ с 15%.

За редица позиции започва да се наблюдава тенденция да се изисква от кандидатите наличие на т. нар. зелен сертификат, удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу Covid-19 или неговото преболедуване. За момента броят на обявите с такива изисквания е много малък (едва 0,2% от всичк), но, подобно на други държави, е възможно той да нараства поради все така високата заболеваемост и необходимост от предоставяне на безопасни условия на труд. Засега преобладаващите обяви с  такова изискване са в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Обслужващи дейности“, посочват авторите на проучването.

Съставил: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съгласувани са проектите за трансгранично сътрудничество по програмата Interreg

Бордът на Стратегическия съвет за трансгранично сътрудничество по програма Interreg България – Сърбия 2021-2027 одобри списък с 9 проекта и 3 резервни проектни идеи за изпълнение. Четвъртото заседание на съвета се проведе в Монтана. Съпредседатели бяха..

публикувано на 04.04.24 в 09:26

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09