Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9 ноември връчват Европейската награда за литература

Българският носител на приза за 2021 г. е доц. Георги Бърдаров

Снимка: БНТ

Писателят Георги Бърдаров ще получи Европейската награда за литература, заедно с още 12 лауреати в Брюксел. Церемонията в белгийската столица ще се проведе пред ограничена публика и ще се излъчи на живо във фейсбук страницата на Европейската награда за литература.


Очаква се наградите да бъдат връчени от Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, от словенския министър на културата д-р Васко Симонити и от евродепутатът Сабине Ферхайен, която е председател на комисията по култура и образование в Европейския парламент, информира БТА.

Европейската награда за литература се организира от Европейския съвет на писателите (EWC), Федерацията на европейските издатели (FEP) и Федерацията на европейските и международни книготърговци (EIBF) с подкрепата на Европейската комисия. Началото ѝ е поставено през 2009 г. В различните ѝ издание досега са отличени авторите на общо 148 творби, сред които са: Калин Терзийски за "Има ли кой да ви обича" през 2011 г., Милен Русков и "Възвишение" през 2014 г., Ина Вълчанова за "Остров Крах" през 2017 г.


Лауреатите за 2021 г. бяха обявени още през май. Георги Бърдаров е отличен за романа си "Absolvo te", който е втори в неговата белетристична кариера. Основан на истински истории, "Absolvo te" изследва пропастта между два народа, воюващи от десетилетия. Доц. Георги Бърдаров е преподавател по демография и етнорелигиозни конфликти и заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Той е трикратен победител в състезание за оратори, а през 2015 г. печели телевизионното предаване "Ръкописът" по БНТ, което му дава възможността да издаде първия си роман.

Освен че ще получи наградата в Брюксел, писателят ще представи и романа си на среща с местната българска общност.

Снимки: БТНЕС, БНТ, Фейсбук/EUPLPrize

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Златен Кукерикон” за творци в областта на хумора и сатирата

На церемония Сатиричният театър “Алеко Константинов” ще връчи тази вечер наградите “Златен Кукерикон” за принос в развитието на изкуството на комедията и сатирата. С отличията в категориите “Млада надежда”, “Мъжка роля”, “Женска роля”, “Режисура”,..

публикувано на 07.04.24 в 06:00

Клас по рисуване с Кирил Манасиев организират в Чикаго

На 6 април, от 19:30 до 21:30 часа местно време, Културният център  „Българика“ в Чикаго ще домакинства клас по рисуване с българския художник Кирил Манасиев, съобщиха от центъра. По този повод във фейсбук страницата си те споделиха избрани картини на..

публикувано на 06.04.24 в 08:37

Ученици и преподаватели преведоха на италиански поезия на Петя Дубарова

Книга със стихове на Петя Дубарова излезе на италиански език в превод на деца и преподаватели от български училища в Италия. В превода участваха училищата "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция, "Пейо Яворов" в Милано, "Родолюбие" в Неапол, "Капитан Петко..

публикувано на 04.04.24 в 11:57