Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме ангелското войнство

Снимка: wikipedia.org

В православните традиции, на 8 ноември Църквата отдава почит на цялото ангелско войнство. Това са небесните пазители на светлината и справедливостта, начело със Седемте архангели Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил.

Най-старшият от всички – Архангел Михаил е предводителят на светлите ангелски сили. В Откровението си Св. Йоан Богослов описва битката на Седемте архангели със седемглавия Дракон, наричан още Дявол и Сатана. Затова на повечето икони Архангел Михаил е изобразен с копие в едната ръка, стъпкал с крака си дявола, когото архангелите прогонили на земята.

В представите на българите предводителят на Седемте архангели стои най-близо до Бога и ревностно бди за спазването на Божия закон. Това е и причината някои иконописци да го изобразяват с везни, които отмерват греховете на хората. Затова народът ни вярва, че е главният пазител на Рая, а когато душата трябва да поеме към отвъдното, Архангел Михаил я отделя от тялото. 

В чест Небесния войн се правят и семейно-родови курбани, с молитви за здраве и закрила от небесното войнство. На този ден вярващите се обръщат с горещи молитви и към своя ангел пазител и освещават домовете си с водосвет.

Денят на ангелското войнство е избран за професионален празник на българските служители на реда. За първи път той е отбелязан през 1924 г., като традицията е прекъсната от1944 до 1994г.

Имен ден празнуват: Ангел, Ангела, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милен, Милена, Михаил, Михаел, Михаела, Огнян, Пламен, Пламена, Рада, Радка, Радослав, Райко, Райна, Рангел, Рая и производните им.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10