Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме ангелското войнство

Снимка: wikipedia.org

В православните традиции, на 8 ноември Църквата отдава почит на цялото ангелско войнство. Това са небесните пазители на светлината и справедливостта, начело със Седемте архангели Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил.

Най-старшият от всички – Архангел Михаил е предводителят на светлите ангелски сили. В Откровението си Св. Йоан Богослов описва битката на Седемте архангели със седемглавия Дракон, наричан още Дявол и Сатана. Затова на повечето икони Архангел Михаил е изобразен с копие в едната ръка, стъпкал с крака си дявола, когото архангелите прогонили на земята.

В представите на българите предводителят на Седемте архангели стои най-близо до Бога и ревностно бди за спазването на Божия закон. Това е и причината някои иконописци да го изобразяват с везни, които отмерват греховете на хората. Затова народът ни вярва, че е главният пазител на Рая, а когато душата трябва да поеме към отвъдното, Архангел Михаил я отделя от тялото. 

В чест Небесния войн се правят и семейно-родови курбани, с молитви за здраве и закрила от небесното войнство. На този ден вярващите се обръщат с горещи молитви и към своя ангел пазител и освещават домовете си с водосвет.

Денят на ангелското войнство е избран за професионален празник на българските служители на реда. За първи път той е отбелязан през 1924 г., като традицията е прекъсната от1944 до 1994г.

Имен ден празнуват: Ангел, Ангела, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милен, Милена, Михаил, Михаел, Михаела, Огнян, Пламен, Пламена, Рада, Радка, Радослав, Райко, Райна, Рангел, Рая и производните им.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57