Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Мина - покровителят на семейството и пътешествениците

Снимка: БГНЕС

В днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Мина, считан за покровител на семейството, на сираците и бездомните, както и на хората, поели на дълъг път. В този ден вярващите отправят към Свети Мина молитва за здраве и благоденствие на дома и децата си. Почитат го и като светец, който помага на войниците, защото самият светец бил прочут смел воин.

На този ден отбелязва храмовия си празник разположеният в околностите на София, до село Обрадовци, манастир "Свети Мина", който през Средновековието е бил част от Софийската Мала Света Гора – пръстен от манастири около днешната ни столица. Повече за манастира можете да прочетете тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30

България скърби за своя духовен пастир

Напусна ни една наистина светла личност, духовен баща и пастир на народа ни - обичания патриарх Неофит. Свещеници от Русенската епархия, която в продължение на 19 години беше оглавявана от дядо Неофит, посрещнаха с голяма тъга новината за кончината..

публикувано на 14.03.24 в 10:05