Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Небесни пратеници ли са птиците?

Снимка: pomorie.bg

"Пти­ци­те - не­бес­ни пра­те­ни­ци или как­во?" - така се казва пътуващата изложба на Историческия музей на Поморие, която представя мистичното и традициите, свързани с представите за птиците от древността до наши дни.

От началото на ноември до месец март 2022 г., изложбата гостува на Ка­мен­ната за­ла на Ка­мен­ната за­ла на Архитектурно-парковия комплекс “Дворецът” в Балчик, като вече предизвиква небивал интерес сред многобройната публика. В центъра на изложбената зала е разположена шатра, включен е и шамански костюм с корона от паунови пера, който всеки желаещ може да облече.

В древността птиците били възприемани като водачи на човешките души в отвъдното. Посетителите могат да видят естествено мумифицирана т.нар. Малка птичка с масивна човка,открита в Козарева могила от V хилядолетие пр. Хр. в община Поморие, или пък реплики на керамични петлета, намерени при разкопки на некропол от V-IV век пр. Хр. в Аполония /днешен Созопол/, както и други мистични находки, свързани с възприятието на птиците по нашите земи.

В изложбата участва и Природонаучният музей в град Бургас, който се включва с препарирани птици.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30